Hellraiser-reboot har nu fått manusförfattare och en regissör

Att ta tillbaka äldre filmer och serier genom reboots har blivit lite av en trend de senaste tio åren. Dredd (2012), Mad Max: Fury Road (2015), Godzilla (2014) och A Nightmare on Elm Street (2010) är alla reboots av filmer som gjorts innan. Nu kommer även Clive Barkers Hellraiser att få en reboot.

Det kommer att dröja ett tag innan filmen är färdig, men nu har både manusförfattare och regissör blivit valda av David Goyer och Spyglass Media Group.

Ben Collins och Luke Piotrowski kommer att skriva manus och David Bruckner kommer att regissera filmen. Dessa tre har jobbat tillsammans med Goyer förut med filmen The Night House (2020). Bruckner är också känd för att ha jobbat med antologi-skräckfilmerna V/H/S (2012) och Southbound (2015).

Hellraiser-serien

Hellraiser är baserat på Clive Barkers kortroman The Hellbound Heart (1986) och det var även han som bestämde sig för att göra filmversionen. Den gamla Hellraiser-filmserien består av 9 filmer: Hellraiser (1987), Hellraiser 2: Hellbound (1988), Hellraiser 3: Hell On Earth (1992), Hellraiser 4: Bloodline (1996), Hellraiser 5: Inferno (2000), Hellraiser 6: Hellseeker (2002), Hellraiser 7: Deader (2005), Hellraiser 8: Hellworld (2005) och Hellraiser 9: Revelations (2011). De fem sista filmerna i serien kom ut direkt på video.

Filmerna handlar om en pusselkub som öppnar en portal till helvetet om man löser den. Genom portalen kommer de så kallade cenobiterna för att dra ner den oturssamma pussellösaren till helvetet. Den mest kände cenobiten är utan tvekan Pinhead, som med sitt nålprydda ansikte har blivit ett kultfenomen inom skräckgenren. De två första filmerna hade karaktären Kirsty i huvudrollen, men i de andra filmerna är det andra karaktärer som får stifta bekantskap med pusselkuben och cenobiterna.

///

Med nio filmer bakom sig är det en bra idé att Hellraiser får en reboot istället för en ny efterföljare. Det ska bli intressant att se om skräckklassikern från 80-talet kommer att vara lika skrämmande nu på 20-talet.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).