5 klassiska filmer om lotto

Tur och lycka har en given plats i filmvärlden. Det verkar vara ett tacksamt ämne att bygga upp en berättelse kring. Vi minns magin från filmer som i det romantiska dramat ”It could happen to you”. Ibland förvandlas spelets spänning till allvar som i James Bondfilmen Casino Royale. Andra gånger leder det oss ner i skummare bettingsällskap som i Snatch. Men det är inte bara i nutida filmer som vi hittar berättelser om spel. Vi frågade www.lottoguiden.se vilka som är deras klassiska favoritfilmer om lotto.

1. Greed (1924)

Greed är en klassiker från 1924 som hyllats av nutida filmkritiker. Det är en film som skildrar hur tre personers liv förändras av en lottovinst på 5 000 dollar. Det är en blandning av drama, thriller och västern där pengarna har en stark inverkan på händelseförloppet. Avund, mord och kaos följer i pengarnas spår. Originalfilmen var åtta timmar (!) men den version av filmen som nu finns att se är ”bara” två timmar och tjugo minuter lång. Greed har betyget 7,9 på IMDB.

2. Le Million (1931)

Denna film från 1931 är en fransk musikal som skildrar en konstnär som vinner på lotto. Konstnären, Michael som han heter, glömmer en vinstlott i sin jacka. Innan Michael kommit hem för att hämta lotten hinner hans fästmö ge bort jackan. De två ger sig ut på en ”musikalisk” jakt efter den försvunna lottovinsten och träffar allehanda slags människor på vägen. Le Million har betyget 7,5 på IMDB.

3. Mr. Sardonicus (1961)

Lotto och skräckfilm – hur går det ihop egentligen? I Mr. Sardonicus begravs en man tillsammans med en vinstlott. Mannens son beslutar att gräva fram vinstlotten vilket får förödande konsekvenser för honom. Hans ansikte antar ett gräsligt uttryck som inte går att ändra. När han går till doktorn för att finna bot på problemet blir det bara ännu värre. Mr. Sardonicus blev känd för att vara en interaktiv film. Biobesökarna tilläts nämligen att bestämma filmens slut genom en omröstning mitt under filmen. Mr. Sardonicus har betyget 6,7 på IMDB.

4. Uptown Saturday Night (1974)

I denna film från 1974 får vi följa Steve och Wardell som blir bestulna på en vinstlott under ett besök på en svartklubb. De två herrarna ger sig ut på jakt för att återfinna lotten. Under deras hysteriska sökande får de hjälp av en talanglös privatdetektiv. Ledtråden leder till stadens främste gangster. Denna komedi gjorde succé när den släpptes. Den fick två uppföljare, A piece of action och Let’s do it again. Uptown Saturday Night har betyget 6,7 på IMDB.

5. Lady from Louisiana (1941)

John Reynolds, en advokat från norra USA, åker till New Orleans för att ställa en kriminell grupp som organiserat ett olagligt lotteri inför rätta. Han blir förälskad i Julie Mirbeau, en kvinna som visar sig vara dotter till den man som driver lotteriet. När Julies pappa dör får hon axla en allt viktigare roll i lotteriet. Spänningen mellan John och Julie ökar när hon gör allt för att stoppa rättskipning. Lady from Louisiana har betyget 6,0 på IMDB.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.