8 Fotbollsfilmer Man Måste Se

Föreställ dig detta:

Du är på en familjesammankomst. Någon börjar diskutera fotboll. Du är egentligen inget fan och kan inte bidra till samtalet, men det finns en annan sak som du tycker mycket mer om – filmer. När någon i allmänhet nämner fotboll är film inte riktigt det första man tänker på.


Visst kan du börja använda olika streamingplattformar för att streama fotboll gratis eller titta fotball på tv idag, men du bestämmer dig för att göra något lite annorlunda.

Du bestämmer dig för att nästa gång du träffar dina fotbollsälskande familjemedlemmar eller vänner ska du titta på ett par fotbollsrelaterade filmer för att kunna delta i samtalet.


Vi har gjort en lista med 8 filmer som vi tror att du skulle gilla. Naturligtvis är den här listan inte bara avsedd för personer som är nya inom sporten. Absolut inte! Vi försökte täcka in allt – från klassiker till några mindre kända filmer. Vi tror att du definitivt kommer att hitta något nytt som kommer att sysselsätta ditt sinne i minst ett par timmar. Och för dem som kanske anser sig vara enorma fotbollsfans som vet allt om sporten kan du kanske också lära dig en sak eller två.

Tänk på att vi försökte täcka in så många olika genrer som möjligt. Här kommer du att se dokumentärer, dramer och komedier.

  1. Damned United

Filmen följer Brian Cloughs liv, en av de mest framgångsrika engelska fotbollsledarna genom tiderna. Han vann två Europacuper med Nottingham Forest och ligatitlar med Forest och rivalerna Derby County. Den fokuserar på hans ökända 44-dagars period som chef för Leeds United. Den här är för både de som är nya inom sporten och de som vet något om fotboll.

  1. Maradona

Den här HBO-specialen från 2019 är möjligen en av de bästa fotbollsdokumentärerna som någonsin gjorts. Det har funnits gott om filmer som har beskrivit en av de största spelarna i spelets historia i detalj, men den här är något annorlunda. Den här dokumentären fokuserar på Maradonas tid i Napoli då han levererade två Serie A-titlar och var älskad av Napoli-fans över hela världen.

  1. The Goal trilogi

Vi vet att detta inte är en utan tre filmer, men ett stort antal millennials upptäckte fotbollen genom denna klassiker. Handlingen följer livet för Santiago Muñez, en ung och aspirerande fotbollsspelare som lyckas ta sig till fotbollens högsta nivå från Mexiko till Europa. Vi tror att det var den här filmen som gjorde att många fans blev förälskade i inte bara engelsk fotboll i allmänhet, utan Newcastle United som klubb.

  1. One Night in Turin

 Alla England-fans kommer att säga att de borde ha vunnit VM 1990. När huliganismen återigen ökade i England ledde Sir Bobby Robson sitt ”underdogs”-trupp Three Lions till sin första VM-final sedan 1966.

  1. Bend it Like Beckham

Filmen med den unga Keira Knightley i huvudrollen följer berättelsen om unga kvinnliga spelare i London som mot alla odds visar sitt bästa i sitt lag. Filmen är förstås uppkallad efter David Beckhams berömda speciella frisparksstil (vi anser att du bör känna till den även om du inte vet så mycket om sporten).

  1. She’s the man

Amanda Bynes och Channing Tatum spelar huvudrollerna i denna komedi om high school-fotboll när Bynes låtsas vara en pojke för att spela i skolans lag. Ännu en inspirerande berättelse om kvinnor som bevisar att föråldrade attityder inte längre är välkomna i “det vackra spelet”.

  1. Pele: Birth of a Legend

 Vi har nämnt Maradona, men vi kan inte ha en “must watch” lista utan att nämna en annan av de bästa spelarna som någonsin spelat denna sport. Med fokus på hans yngre år följer filmen den komplexa relationen mellan Pelé och hans far tillsammans med den enorma press som Pelé kände under VM i Brasilien 1950.

  1. Mike Bassett: England manager

Vi måste erkänna att vi är fans av både det engelska spelet och den engelska filmfotografin. Om du också är det kommer du förmodligen att gilla den här. Den innehåller nästan varenda brittisk fotbollsklyscha. Fylld med många olika brittiska komedieskådespelare är den här filmen kanske inte full av information om den tekniska sidan av fotbollen, men den har allt bakom sig.

Om du har blivit ett nytt fotbollsfantast eller om du har lärt dig något om fotboll nu, rekommenderar vi dig att besöka Rojadirecta eller Europatipset tips för att börja titta på fotboll på rätt sätt. Med ett enormt antal matcher som spelas kan du här enkelt få tillgång till all information om de bästa europeiska ligorna från Allsvenskan till Bundesliga, med mera!. Oavsett om du gillar engelsk fotboll (som de flesta av oss gör), eller om du kanske föredrar att se toppklubbarna spela mot varandra i Champions League, har vi allt du behöver.

Du behöver aldrig mer vara rädd för att inleda ett samtal om fotboll och filmer. Vi hoppas att den här artikeln kommer att hjälpa dig att inte bara välja rätt film att titta på utan också komma närmare de som gillar att titta på fotboll.