Mannen som inte ville gråta har blivit filmatiserad

Med Sissela Kyle i en av huvudrollerna har Stig Dagermans novell Mannen som inte ville gråta nu blivit filmatiserad. Medverkar gör också Christoffer Nordenrot (Den blomstertid nu kommer (2018)) och Jonas Österberg Nilsson. Filmen kommer härnäst att visas på Västerås Filmfestival och St. Louis International International Film Festival.

Handling

Filmen handlar om reklamtecknaren Martin som vägrar att visa sorg vid en folkkär skådespelerskas bortgång och nu riskerar byråns anseende. Chefen (Kyle) beordrar honom att gråta och stänger in honom i ett rum tillsammans med en medarbetare som har uppdraget att få honom att börja sörja.

Baserad på en novell

Mannen som inte ville gråta är en moderniserad framställning av Dagermans novell från 1947 i en strävan att hylla Stigs sida som politisk satiriker. Ambitionen har varit att föra fram hur hans budskap om individuella rättigheter och yttrandefrihet är angeläget än idag, en tidsålder där alla är uppkopplade.

Live-action och animation

Filmen skiftar mellan live-action och animation, ett effektivt sätt att förstärka bilden av reklamtecknaren som vägrar att anpassa sig till gruppen.

Regisserad av Emil T. Jonsson

Regissören Emil T. Jonsson gör här sin andra kortfilm med manus av Björn Boström. Deras första kortfilmsproduktion, som var den psykologiska thrillern Han som ville henne så väl med Per Ragnar i huvudrollen, har visats på flera festivaler världen över, inklusive Göteborgs Filmfestival och Palm Springs Shortfest, samt har lovordats av kritiker och vunnit flera priser.

///

Mannen som inte ville gråta är för närvarande på festivalturné och visades i oktober på STOCKmotion. Härnäst kommer den att visas på Västerås Filmfestival, där den är nominerad i fem kategorier. Dessutom kommer den att visas i november på Yellowknife International Film Festival och St. Louis International Film Festival.

Filmen har online-premiär i november och blir släppt på flera plattformar samtidigt, tillsammans med en ambitiös PR-kampanj.

Om du vill veta mer om Mannen som inte ville gråta kan du klicka här för att komma till deras hemsida.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).