Alla tiders topp tio filmer – Plats 10 till 9

Att utse vilken film som är bättre än en annan är inte bara svårt, det är direkt orättvist ibland. En film i en genre kan vara bättre än en film i en annan genre, men ibland är det svårt att jämföra. Jag har ändå försökt ge mig på det här, inspirerad av mina bloggvänners listande. Jag tänkte dessutom hålla er som läser det här på halster och bara avslöja en del åt gången, för att sedan sammanställa allt i en och samma lista.

När en film är en del i en serie har jag valt den del jag tycker är bäst och uteslutit de andra. Annars hade det lätt blivit tråkigt, då jag är lite för svag för science-fiction för mitt eget bästa. Nåväl, håll till godo.

Plats 10 – När Lammen Tystnar – 1991

Jag läste aldrig boken före filmen, däremot läste jag den första delen – Röda Draken – före jag såg När Lammen Tystnar – och blev väldigt imponerad. Thomas Harris andra del i berättelserna om Hannibal Lecter är överraskande och skapade stora rubriker när den gick upp på biograferna 1991. Seriemördargenren fick ett uppsving och FBI sågs som världens främsta brottsbekämpare, vilket de antagligen också är. Men framför allt skapades en ikonisk filmskurk i Anthony Hopkins tolkning av Lecter; som med all sannolikhet var bättre än vad någon hade kunnat hoppas på. Jodie Foster överraskade också och cementerade sin plats i filmhistorien. Mörkret i filmen överträffar också väldigt många andra samtida filmer och stämningen byggs upp från första stund.

claricelecter

Plats 9 – Young Guns – 1988

Västernfilmer finns det gott om, men det är bara en som kan platsa på min tio-i-topp. Young Guns, med Emilio Estevez, Charlie Sheen och Kiefer Sutherland i huvudrollerna blev snabbt en av mina favoritfilmer när jag växte upp. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör Young Guns till en så bra film, men stämningen tillsammans med musiken och skådespelarnas fantastiska insatser gör att jag har sett den om och om igen. Den är sorglig och samtidigt som den slår hål på en del av romantiseringen kring Billy the Kid gör den också sitt för att bidra till en mytisk bild av en ung man som slogs mot översittare och korruption. Lou Diamond Philips, Dermot Mulroney, Casey Siemaszko, Terence Stamp och Jack Palance bidrog till att göra Young Guns till en episk västern.

young-guns-1988

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Ok, Young Guns, det var lite oväntat 🙂 Hade jag sett den när det begav sig hade den nog stått högt i kurs hos mig också men nu är den mest en uppenbar Westernflört med heartthrob-genren. Men rätt kul måste erkännas.

    • Du har helt rätt – man måste ha sett den när det begav sig. Tror inte jag heller hade tagit med den på samma sätt om jag sett den idag. 🙂

Kommentarer är stängda.