Alla tiders topp tio filmer – Plats 10

Att utse vilken film som är bättre än en annan är inte bara svårt, det är direkt orättvist ibland. En film i en genre kan vara bättre än en film i en annan genre, men ibland är det svårt att jämföra. Jag har ändå försökt ge mig på det här, inspirerad av mina bloggvänners listande. Jag tänkte dessutom hålla er som läser det här på halster och bara avslöja en del åt gången, för att sedan sammanställa allt i en och samma lista.

När en film är en del i en serie har jag valt den del jag tycker är bäst och uteslutit de andra. Annars hade det lätt blivit tråkigt, då jag är lite för svag för science-fiction för mitt eget bästa. Nåväl, håll till godo.

Plats 10 – När Lammen Tystnar – 1991

Jag läste aldrig boken före filmen, däremot läste jag den första delen – Röda Draken – före jag såg När Lammen Tystnar – och blev väldigt imponerad. Thomas Harris andra del i berättelserna om Hannibal Lecter är överraskande och skapade stora rubriker när den gick upp på biograferna 1991. Seriemördargenren fick ett uppsving och FBI sågs som världens främsta brottsbekämpare, vilket de antagligen också är. Men framför allt skapades en ikonisk filmskurk i Anthony Hopkins tolkning av Lecter; som med all sannolikhet var bättre än vad någon hade kunnat hoppas på. Jodie Foster överraskade också och cementerade sin plats i filmhistorien. Mörkret i filmen överträffar också väldigt många andra samtida filmer och stämningen byggs upp från första stund.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

6 kommentarer

  1. Tyvärr för min del hade jag både läst boken och såg filmen efter att den hajpats bortom allt förnuft. Helt ok film men absolut ingen som skulle hamna på en all time high för min del. Men visst måste jag applådera ditt modiga försök att lista en ultimat tio-i-topp, det är verkligen inte det lättaste.

    • Vilket bevisar den gamla sanningen att böcker sällan blir bättre på film – och Thomas Harris tycker jag är en grymt bra författare. Visserligen tycker jag att ”Hannibal” sjönk i jämförelse med Röda Draken och Lammen, men han skriver medryckande.
      Och du har helt rätt, en ultimat tio-i-topp är svårt. Nästan som att försöka bestämma sig för vad man gillar att äta mest; det beror ju helt på vad man ätit nyligen… 🙂

  2. Spännande – Jag gillar NLT både film och bik men jag såg filmen först. Jag vågar inte ens mig på att lista en allt time high lista men troligen skulle den hamna bland de 25 bästa.

    • Gött att höra att den skulle hamna på toppen i alla fall. 🙂 Jag såg också filmen först när det gäller NLT, men Röda Draken läste jag först. Första filmatiseringen av Röda Draken var väl så där, men remaken blev riktigt bra.

Kommentarer är stängda.