Animehörnan: GTO (Great Teacher Onizuka)

Great Teacher Onizuka

Den här underbara Animen baserar sig på en 25 volym lång Manga som publicerades mellan 1997 och 2002 och handlar om den 22-årige nybakade läraren Eikichi Onizuka som bara med en hårsmån lyckades få sitt diplom från en obskyr och mindre respektabel lärarutbildningsinstans. Utan erfarenhet och i praktiken utan rejäl utbildning, lyckas Onizuka få ett vikariat på en privat “middle school” Holy Forest Academy.

Mangan är skriven och teckad av Tooru Fujisawa och vann det prestigefyllda Kodansha Manga Award 1998 i kategorin shönen (en laglig term för åldersgränsen för ungdomsbrottslingar typ under 15 år.)

Lärare Onizuka är alltså en total oskuld och en noob med romantiska drömmar om sexiga ensamstående mammor till de ungar han får i sin klass. Han reflekterar inte ett ögonblick över varför han erbjuds vikariatet för denna mycket speciella klass. Om han hade skrapat lite på ytan hade han snart inset att klassen är hemskare än någon kan ana. De unga ligisterna har gått genom en strid ström lärare, där de fått en att begå självmord, en annan att bli ett nervöst vrak och en tredje att gå med I en mystisk kult. Inte en erfaren lärare I hela Tokyo vill ta sig an den här klassen oavsett vad skolan än erbjuder.

Great Teacher Onizuka

Så här kommer oskulden Onizuka med sina drömmar om att bli den bästa läsaren någonsin att ställas inför en klass utpressare, ligister med gangsterdrömmar och det värsta av det allra värsta bottenskrapet i hela Tokyo som de vuxna samlat ihop i en enda “monsterklass”.

Mycket snart upptäcker Onizuka att han hatar det traditionella utbildningsetablissemanget, speciellt när de är så brutalt nedvärderande vad gäller studenterna och deras behov. En efter en bryter han ner sina studenters murar och lär dem att tackla sina personliga problem så att de kan börja njuta av skollivet och på något sätt lyckas han faktiskt få studenterna att öppna sig och att börja ta till sig allt det han försöker lära dem.

GTO är en fascinerande berg-och-dalbana där Onizuka visar prov på en mängd imponerande smarta drag tillika med en ansenlig arsenal direkt rysansvärda skamligheter. Humorn är underbar och även om teckningarna inte är särskilt traditionellt animeaktiga, så passer allt så himla bra ihop.

Jag ger Great Teacher Onizuka fem stjärnor av fem möjliga!

2 kommentarer

  1. Åh, jag började som tonåring att läsa mangan som publicerades i korta avsnitt i tidningen ”Love Hina”, för att sedan några år senare se den otecknade serien, otroligt bra bägge delarna! Väcker gamla minnen till liv, haha…

    http://fragaemil.weebly.com/

Kommentarer är stängda.