Animehörnan: One-Punch Man

Ursprungligen är One-Punch Man en webbserie skriven av en person som går under pseudonymen One. Den gjorde snabbt succé och fick en animeadaption år 2015. Första säsongen av animeserien finns förstås ute medan en andra i skrivande stund produceras.

Skådeplatsen ligger på en planet som liknar Jorden, förutom att den har en enstaka superkontinent, att monster existerar runt varje hörn och att superhjältar finns för att skydda civilbefolkningen från monstren. Världens superhjältar rangordnas tydligt i ett sorts system som bestämmer vem som är starkast och vem som behövs för vad. Saitama är en ung nykomling bland dessa. Som okänd gröngöling blir han relativt ignorerad av de övriga hjältarna. Endast cyborg-hjälten Genos inser att Saitamas krafter spelar i helt egen liga, och Genos vill därför bli hans lärling. Saitama trivs dock inte med att vara så överdrivet stark att han saknar utmaningar i strid.

One-Punch Man kan lätt kallas den perfekta animeserien för den som vill ha actionkomedi utan djup. Varje avsnitt handlar i princip om superhjältar mot monster. Det är en rak berättelse med fokus på actionstrider och komik. Humorn centrerar mycket kring hur löjligt stark huvudkaraktären Saitama är. Han kan enkelt stoppa inkommande asteroider med sin knytnäve och krossa stora berg med densamma.

One-Punch Man

Serien parodierar huvudsakligen den populära sortens så kallade Shōnen-anime/manga. De brukar ha protagonister som ser ordinära ut till utseendet men ruvar på rediga krafter. Saitama klär sig i en ganska fånig gul gummidräkt och bär röda diskhandskar. Superman skulle han dock antagligen kunna klå i en fight utan problem. Shōnen är en kategori som aldrig tilltalat mig personligen. När det gäller anime- och mangaserier håller jag mig till Seinen, som har en vuxen målgrupp och brukar bestå av högre kvalitet. Där ingår alltså One-Punch Man.

Det enda minustecknet att anmärka på är avsaknaden av kvinnliga karaktärer. Ett par stycken syns i mindre biroller, och det blir en viss tråkig obalans med den stora mängd manliga karaktärer som finns att tillgå. Kanske hör det också till parodin av Shōnen-anime? Oavsett hade jag gärna sett kvinnliga karaktärer få mer utrymme. Förhoppningsvis dyker fler sådana upp i den andra säsongen.

Få animeserier kan mäta sig med One-Punch Man vad gäller underhållningsnivå. Det rör sig nämligen om rasande skön underhållning non-stop i stort sett. Framförallt skulle jag säga att serien är bland de allra bästa i komedigenren. Jag väntar tålmodigt på den andra säsongen och hoppas ett byte av animationsstudio till trots att den lever upp till första säsongens fantastiska höjder.

 

Om Linus Öberg 4 artiklar
Man född 1989 från Uppsala län. Har ett stort filmintresse med The Lord of the Rings-trilogin som mina största favoriter. Gillar även att gymma och se på fotboll.