Biopremiär för Monos (2019) nu på fredag

”I en öde ruin på en avlägsen bergstopp någonstans i Sydamerika härjar en rebellgrupp bestående av åtta ungdomar. De vaktar sin mjölkko, och en krigsfånge de håller som gisslan. När en räddningsaktion driver rebellerna på flykt inleds en mardrömslik maktkamp på liv och död – en berättelse om vänskap och överlevnad, som kritikerna hyllat och liknat vid Flugornas Herre.”

Monos är en krigsdrama regisserad av Alejandro Landes, skriven av Landes och Alexis Dos Santos, och producerad av Fernando Epstein, Santiago Zapato, Cristina Landes och Landes. I huvudrollerna står Julianne Nicholson och Moisés Arias. Filmen är Colombias Oscarsbidrag och har vunnit ett antal priser, t. ex. Bästa Film vid London Filmfestival 2019.

Filmen spelades in på colombiansk mark, närmare bestämt på Chingaza-páramon i Cundinamarca och i jungeln som finns vid flodkanjonen Samaná i Antioquia. Ingen av dessa platser har fångats på film förut på grund deras extrema förhållanderna, både när det gäller tillgänglighet och väder.

Trots att det är en colombiansk film och språket är spanska är Monos ett filmprojekt med många olika samproducenter från olika länder: El Campo Cine i Argentina, Lemming Film i Nederländerna, Pandora Film Produktion i Tyskland, Snowglobe Film i Danmark Mutante Cine i Uruguay, Bord Cadre Films i Schweiz, Film i Väst i Sverige och CounterNarrative Films i USA. Förutom priser har den dessutom blivit rosad av diverse kritiker, mycket på grund av den mörka och tankeväckande syn på den mänskliga naturen som filmen presenterar.

Monos hade världspremiär vid 2019 Sundance Film Festival den 26 januari 2019 och kommer nu äntligen att komma ut på svenska biografer. Den svenska premiären sker nu på fredag.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).

1 trackback/pingback

  1. Biopremiär för Monos (2019) nu på fredag - Filmfeed

Kommentarer är stängda.