Biosoffa – 3 saker att tänka på

biosoffa

Vi som älskar film går givetvis på bio med jämna mellanrum. Men lika självklart är det att kunna njuta av film hemma i vardagsrummet. Vissa av er läsare har rent av ett speciellt biorum i villan eller lägenheten.

Medan första prioritet nästan alltid ges åt att köpa en storbilds-TV eller projektor med tillhörande bioljud glömmer många att det är en bio soffa som sätter pricken över i. Läs här om tre saker att tänka på när du funderar på att köpa en. Här hittar du även några exempel på hur en snygg biosoffa kan se ut.

1. Funktioner

Vad skiljer en biosoffa från en vanlig tv soffa? En bio-soffa är byggd för att ge dig samma (eller bättre) sittkänsla än på bio. Till skillnad från en vanlig tv-soffa har biosoffan ett eget säte för varje person. Många biosoffor har recliner så att du kan justera ryggstödet och fotstödet.

En annan viktig skillnad är att många biosoffor har extra armstöd i mitten, ofta med mugghållare – precis som på bio! Ibland finns mobilladdare i armstödet. Vissa biosoffor har ett litet bord som kan fällas ut ur ett ryggstöd som inte används för tillfället. Det finns till och med biosoffa med kylskåp, men det tycker nog de flesta känns lite överdrivet.

2. Material

Vilket material du ska välja för din biosoffa är mycket en smaksak. Många av de soffor som finns på marknaden har grått eller svart konstskinn eller ekoläder, men det finns även vita motsvarigheter. Riktigt läder är en lyxig variant. Antracit microfibertyg eller vanligt möbeltyg känns varmare men de är också känsligare för spill och fläckar.

3. Antal sitsar

I många bostäder finns en fåtölj med recliner. Det är perfekt om du tittar på film själv men vill du njuta av filmen tillsammans med någon är en soffa med reclinerfunktion ett smartare val.

Oavsett om du väljer biosoffa eller reclinersoffa behöver du bestämma hur många sitsar du vill ha. De minsta sofforna har 2 sitsar. Det finns flera modeller som har 3 sitsar och 4 sitsar. Det är inte så vanligt med biosoffor med 5 sitsar men det går att hitta. Soffor med plats för 6 går också att få tag på.

Eftersom en biosoffa eller recliner soffa tar ganska mycket plats (de är ju byggda för att vara bekväma) bör du fundera över hur många sitsar du verkligen behöver. Ofta räcker det med 2 eller 3.

Så sist men inte minst en liten FAQ:

Vad kostar en biosoffa?

Många biosoffor kostar mellan 7000 och 20000 kronor beroende på funktioner, antal sitsar och material.

Var kan man köpa en biosoffa?

Större möbelvaruhus som Mio och Jysk brukar ha biosoffor, men det är tveksamt om det går att hitta på IKEA. Lättast är det att hitta en bra recliner- eller biosoffa på nätet.

Vad är skillnaden mellan reclinersoffa och biosoffa?

Biosoffan har mugghållare.