CD Projekt värt näst mest i Europa

CD Projekt, spelföretaget som har gjort spel som The Witcher 3: Wild Hunt (2015) och det kommande Cyberpunk 2077 är nu det näst mest värda spelföretaget i Europa. Endast Ubisoft ligger före dem. Det polska spelföretaget är i nuläget värt 8 miljarder dollar. Ubisoft är värt 9,6 miljarder dollar. Dessa siffror fluktuerar ständigt, vilket innebär att nästa vecka kan situationen se helt annorlunda ut.

CD Projekt

CD Projekt är ett polskt spelutvecklings- och utgivningsföretag som har sitt huvudkontor i Warszawa. Företaget började med att översätta och utge utländska spel hemma i Polen, men 2002 började de utveckla egna spel. The Witcher-serien är den mest kända av dem och är anledningen till att företagets värde har ökat så mycket, särskilt i efterhand av Netflix-seriens framgång. När The Witcher började sändas på Netflix ökade spelens försäljningssiffror med över 500%. Spelserien, som är baserad på böckerna av Andrzej Sapkowski, har fått mycket beröm från både kritiker och vanliga spelare.

Pengadrama

En tid var det spänt mellan Sapkowski och CD Projekt eftersom Sapkowski hade en fast summa istället för en andelssumma i sitt kontrakt och därför fick han bara en extremt liten del av intäkterna. Han trodde helt enkelt inte att spelen skulle bli så populära som de blev och trodde därför att han skulle tjäna mer på en fast summa än en andelssumma. Men nu har båda parterna kommit överens om ett nytt avtal där Sapkowski får en mycket större del av intäkterna. Det kanske kan ses som girighet, men ingen gillar att bli snuvad på pengar.

///

Det är uppenbart att The Witcher har varit en extremt lönsam spelserie för CD Projekt. Nu är folk hypade inför deras kommande action/RPG-spel Cyberpunk 2077, som kommer ut i september i år efter sju år av utveckling. Cyberpunk 2077 kommer att lanseras på PS4, Xbox One och PC.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).