CS: GO – Världens största e-sportsspel?

Världens mest populära actionspelserie på nätet fortsätter att hålla sig aktuellt med Counter Strike: Global Offensive. Spelet bygger vidare på den succé föregångaren Source bjöd på och är idag en av de största e-sportspelen. Om inte det största.

Största turneringarna

CS: GO har årligen massvis med turneringar; DreamHack Rio de Janeiro, Charleroi Esports och BLAST Pro Series tillhör några av spelets största turneringar. Bland de giganter som är kvar att spela 2019 är det störst prispengar i Good Game League och Arctic Invitational. De båda har hela 100 000 euro i potten för det vinnande laget att kamma hem. Eventen kommer att vara stora för de som följer sporten, både som spelare själva och åskådare.

Hajpen kring kommande turneringar inom CS: GO höjs med hjälp av spelbolagen som erbjuder betting och odds på matcherna. Om du själv planerar att spela på matcher kan du se vilka csgo bettingsidor som finns, och välja spelbolag efter de erbjudanden samt villkor som passar dig bäst.

Hundratusentals spelare aktiva dygnet runt

Det råder nog aldrig någon brist på motståndare att möta i CS: GO, för det är nämligen hisnande många som spelar spelet. På Steamcharts kan vi se noggranna rapporter på antalet aktiva spelare samtidigt. Aktiviteten går givetvis i vågor; den höjs när det är stora turneringar på gång och sänks under den så kallade lågsäsongen.

Hur som helst kan vi se att rekordet för antal aktiva spelare samtidigt är 850 000. Under juni månad har det varit en stabil aktivitet med ungefär 250 000 spelare på nätterna och 550 000 på dagarna. Siffrorna har vuxit markant sedan spelet lanserades 2012 då ungefär 50 000 spelare samtidigt var dagens största aktivitet. Vi kan med andra ord förvänta oss en fortsatt blomstring.

Steam hjälper spelet växa

Content delivery-systemet Steam levererar massvis med spel som lockar miljontals användare. 2015 gick Steam själva ut med nyheten att de har hisnande 125 miljoner registrerade användare. I deras spelkatalog hittar vi fantasyspelet Dota 2 och just CS: GO som ett par av deras största dragplåster. Även om spelare söker sig till Steam för ett annat spel, faller det sig naturligt för dem att även skaffa sig Counter-Strike. Det ska bli spännande att följa spelets fortsatta utveckling. Men kanske är CS:GO redan idag världens största e-sportspel.

I samarbete med e-sportbetting.se

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.