Doc Holliday – en populär filmkaraktär

Vilda västern är en populär miljö att skildra inom filmens värld och den har till och med gett namn åt en helt egen genre, västernfilmer. Just den genren hade sin storhetstid på 1960- och 70-talet med stora stjärnor som John Wayne och Clint Eastwood. Den delades dessutom upp i olika stilar som spaghetti-western där den italienska regissören Sergio Leone var stor. Många fiktiva karaktärer har genom åren fått liv inom genren. Men kanske har ändå verklighetens västernkaraktärer varit dem som satt störst avtryck. En av de mest kända personerna från Vilda Västern var en tandläkare vid namn John Henry Holliday, mer känd under namnet Doc Holliday. Denna man som gärna tog sig ett parti poker eller ställde upp i revolverstrider har blivit gestaltad i filmer många gånger. Ofta tillsammans med sin vän Wyatt Earp som också är en känd figur från vilda västern.

Ett fotografi av den riktiga Doc Holliday
Källa: Wikimedia, Public Domain

Född i Georgia

Denne man föddes som John Henry Holliday 1851 i en välbeställd familj i delstaten Georgia. Tack vare familjens pengar hade han möjlighet att studera och han utbildade sig till tandläkare. Tyvärr stod turen honom inte bi när det gällde hälsan utan han smittades som ung av tuberkulos. På den tiden en mycket smittsam sjukdom som inte riktigt gick att behandla utan den drabbade gick ofta bort i förtid. Han rekommenderades att flytta till ett varmare och torrare klimat för att om möjligt lindra sjukdomens framfart. Därför drog han till Dallas i Texas. Väl där upptäckte han att det på grund av den frekventa hostan var omöjligt för honom att praktisera som tandläkare. Istället började han att ägna sig åt spel, något som han verkade ha en naturlig läggning för. På den här tiden var det poker som gällde och det spelades överallt i hela västern. Just i Texas var så klart varianten Texas holdem ett särskilt populärt spel.

Kringflackande liv

Doc Holliday var en hängiven spelare. Många av de revolverstrider han deltog i var en konsekvens av hans framgångar inom poker. Under sin tid i Dallas fick han upp ögonen för Texas holdem som från början endast spelades i Texas men senare spreds över andra delar av USA. Den här varianten av poker har även inspirerat till andra typer av poker som Omaha poker som även kallas för Omaha holdem. På den här tiden var livet hårt för en spelare. Den som ville vinna måste också vara beredd på att kunna försvara sig. Detta gjorde att Holliday ganska snart inte bara blev duktig på spel utan också på att hantera en revolver. Hans spelande och benägenhet att hamna i både slagsmål och revolverstrider gjorde att han till slut blev tvungen att fly från Dallas.

Efter att ha dödat en man drog han vidare till Jacksboro. Där blev han inte heller långvarig utan efter att ha hamnat i nya dueller med dödlig utgång drog han vidare till Colorado. Där bytte han namn men inte hjälpte det, han var snart i nytt blåsväder och lämnade snart Denver som varit hans hem den senaste tiden. Nu hamnade han i Fort Griffin där han mötte och blev vän med en annan känd karaktär från denna tid, Wyatt Earp. Här fanns också en annan person som skulle få stor betydelse för Doc Holliday, en kvinna som kallades Big Nose Kate, som kom att bli hans flickvän och kumpan. Efter ett knivslagsmål över ett spelbord arresterades Doc. Kate misstänkte att han skulle hängas. Hon fann snart på råd och startade en brand i närheten av häktet. När Doc endast vaktades av en person gick hon in beväpnad med en revolver i varje hand och fritog honom. Tillsammans red de till Dodge City där de försökte leva ett stillsamt liv.

doc holliday
På denna gata i Griffin, Georgia, hade Doc Holliday sin första tandläkarpraktik.
Källa: Wikimedia / CC BY-SA 4.0

Fortsatte att fly

Det stillsamma livet var inget för dessa två äventyrslystna Vilda Västern-karaktärer. Snart hamnade Doc i trubbel igen och paret drog vidare. De gjorde ett försök att stanna ett tag i Las Vegas men livet för en spelare var hårt och de var snart tillbaka i Dodge City. När de upptäckte att deras vän Wyatt Earp dragit vidare till Tombstone följde de efter honom dit. Det är också händelserna i just Tombstone som ofta återberättas i filmens värld. Här utspelades en av Vilda Västerns mest kända revolverstrider vid O.K. Corral.

Revolverstriden vid O.K. Corral

Naturligtvis kan vi nu i efterhand inte vara helt säkra på vad som ledde fram till denna ödesdigra händelse. På film skildras ofta Doc Holliday, Wyatt Earp och deras gäng som de goda men sanningen är kanske inte så svart eller vit. Dessa grabbar var även de tungt beväpnande och balanserade mellan laglydighet och kriminalitet. Dessa delar av Amerikas förenta stater var på den här tiden nästan att betraktas som laglöst land och det fanns inte riktigt någon myndighet att överse vad som skedde. Den som lyckades bli sheriff kunde ha stor makt och det var inte alltid att sheriffen hade befolknings bästa i åtanke. Det kunde lika gärna handla om att ta tillvara egna eller sin familjs intressen.

Om så var fallet med Wyatt Earp och hans gäng ska vi låta vara osagt men de var nog inga helgon. Vad vi vet är att det var många händelser och en långvarig konflikt som ledde fram till den slutgiltiga striden den 26 oktober 1881. De som träffades för att göra upp var Doc Holliday, Wyatt Earp med sina bröder Morgan och Virgil på ena sidan. De möttes av Billy Claiborne med brödraparen Frank och Tom McLaury samt Billy och Ike Clanton. Striden krävde tre dödsoffer vilka var bröderna McLaury och Billy Clanton. Wyatt Earp och hans bröder klarade sig oskadda och Doc Holliday fick lindriga skador. Denna strid har så klart varit en populär scen att skildra i filmer. Verklighetens eldstrid varade i endast 30 sekunder men på film brukar den dra ut lite mer på tiden.

Filmkaraktären Doc Holliday

Bara namnet Doc Holliday låter i sig som en riktig filmkaraktär. Legenden och berättelsen om hans liv späder så klart på det hela och gör Doc Holliday till en mycket populär karaktär att skriva in i ett filmmanus om vilda västern. Detta har lett till att Doc Holliday finns med i många filmer. En del handlar om honom, som filmen Doc från 1971. Filmen bär visserligen Doc Hollidays namn men det är ändå eldstriden vid O.K. Corral som står i centrum. I filmen skildras även Wyatt Earp. I ett par andra populära filmer från 1990-talet är det egentligen Wyatt Earp som står i centrum men karaktären Doc Holliday tar stor plats. I filmen Wyatt Earp axlar filmstjärnan Kevin Costner rollen som den rättskaffens sheriffen i sin kamp mot ondskan. Doc Holliday spelas här av en annan av 90-talets stora stjärnor, Dennis Quaid. Ett år tidigare, 1993 hade den andra filmen med namnet Tombstone premiär. Den första filmen med titeln Tombstone gjordes 1942, då med Richard Dix och Kent Taylor. I 1993-års version sågs Kurt Russel och Val Kilmer som det dödsföraktande radarparet.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.