Yoshihiro Togashi: En snabbtitt

Yoshihiro Togashi: Del 1

Yoshihiro Togashi (1966) är en japansk mangaskapare, mest känd för shounenserierna Yu Yu Hakusho, Level E och Hunter X Hunter. Hans motto är ’att vara som en författare bör vara’, ord som visar hur allvarligt han tar sitt jobb och är grundpelaren till hur han har lyckats skapa världskända mangor.

Togashi studerade först för att bli lärare, men hade alltid haft manga som hobby. Han började sin karriär med att skicka in mangaarbeten till Weekly Young Jump, som publicerades av förlaget Shueisha. När han var 20 år gammal fick hans manga Buttobi Straight Tezuka-priset, vilket är det mest prestigefyllda priset som en nybliven mangaskapare kan få i Japan. Två år senare fick en annan av hans mangor, Jura no Mizuki, en hedersnämning i Shueishas första Hop Step Award-tidning. Det var efter detta som han bestämde sig för att ge upp läraryrket och ge sig på att bli mangaskapare på fulltid.

Det var med Yu Yu Hakusho (1990-1994) som Togashi verkligen slog igenom. Yu Yu Hakusho handlar om Yusuke Urameshi, en högstadieelev som dör och blir återupplivad som en av ”Underjordens Detektiver”. Mangan vann en Shogakukan Manga Award 1994. Ett år efter att ha avslutat Yu Yu Hakusho skapade Togashi en ny mangaserie, bestående av 16 kapitel uppdelade i tre volymer, som hette Level E (1995-1997). Level E är en komedi/sci-fi-serie som handlar om en utomjordisk prins som krashlandar på Jorden och flyttar in hos en högstadieelev. Hans nästa storserie var Hunter X Hunter (1998 -), som fortfarande inte har avslutats. Serien följer den tolvårige pojken Gons resa att hitta sin pappa, som är en så kallad ”Hunter”, en typ av elitäventyrare.

Fortsätting följer i del 2, som kommer imorgon den 24:e juni 2019.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).