1993 års bästa filmer

Vad som först verkade vara ett svårt år blev snart ett år som innehöll lite gamla juveler. Det var lite som att öppna en gammal låda på vinden och upptäcka en samling seriealbum som man hade glömt bort att man hade. Spel och Film ger dig 1993 – ett år med fler överraskningar än vad vi hade väntat oss.

10. Demolition Man
Framtidsfilm om ett perfekt samhälle som kräver en polis från förr i tiden för att fånga en brottsling som också kommer från förr i tiden. Annorlunda och rätt okej, med Sylvester Stallone, Wesley Snipes och Sandra Bullock.

9. Välkommen Mrs. Doubtfire
Robin Wiliams i högform med Sally Field och Pierce Brosnan. Kul än idag och för den som besöker San Francisco någon gång kan en expedition till huset rekommenderas. Det är en ordentlig promenad, men kul att se.

8. Tombstone
Tombstone
Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott och Bill Paxton möter bland annat Michael Biehn i en västern som håller än idag, mycket tack vare Val Kilmer i en av hans bästa roller. Lungsjuke Doc Holliday är helt klart något av det bästa han gjort, IMHO.

7. Jagad
Harrison Ford blir jagad som doktor Richard Kimble, av ingen mindre än Tommy Lee Jones. Grymt bra spänning, som dock har lite svårt att hålla flera år senare när handlingen är känd – men väntar man tillräckligt länge glömmer man tillräckligt…

6. Nightmare before Christmas
Tim Burtons dockor i en fantastisk skräcksaga. Perfekt innan julafton.

5. Firman
Tom Cruise i kampen mot firman följer John Grishams förlaga och är en grymt bra thriller.

4. Philadelphia
Jag är lite kluven till Tom Hanks, tycker att han gör lika många dåliga som bra filmer, men Philadelphia tillhör de bättre. Kanske hans bästa, och Springsteens musik höjer filmen till tårfyllda höjder.

3. Spårlöst försvunnen
När jag såg den här hade jag ingen aning om vad som skulle hända, och blev grymt överraskad. Kiefer Sutherland mot Jeff Bridges i en nervkittlande thriller där ingenting känns säkert.

2. Falling Down
Michael Douglas överträffar sig själv i Falling Down och bara inledningsscenen är värd att se. Vem har inte befunnit sig i samma situation och känt precis samma sak?

1. Jurassic Park
Den första och den bästa av alla Jurassic-filmer. Originalet som startade dinosauriefeber intar enkelt förstaplatsen över 1993 års bästa filmer.

jurassic-park1

Bubblare: Måndag hela veckan, Sömnlös i Seattle, Cliffhanger, Pianot, Ett oanständigt förslag, En brud på hugget, Robin Hood – Karlar i trikåer, Pelikanfallet, I skottlinjen, Dave, Sliver, Oskuldens tid, Gettysburg

Filmer jag borde ha sett från 1993: Schindler’s List (jag är nog en av få som inte sett den, bara hört så mycket bra om den att jag skäms för att inte ha sett den), Carlito’s Way, True Romance.

Fler Filmspanare ger dig 1993:

Filmitch

Absurd Cinema

Fripps filmrevyer

Steffo

Fiffi

Rörliga bilder och tryckta ord

Jojjenito

Movies-Noir

Film Media

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

13 kommentarer

 1. Haha. Du är inte ensam! Jag har inte heller sett Schindler’s list. Jag har aldrig varit sugen på den faktiskt. Även om den säkert är jättebra, jätteviktig, jättestark och jätte… vadsomhelst!

  Bruces musik i Philadelphia är riktigt najs, men Neil Youngs innerliga Philadelphia är ändå bästa låten från den filmen enligt min mening. Jag har dock inte sett den filmen heller.

  Självklart har jag också känt det som D-fens i Falling down. Speciellt när jag var yngre. Nu för tiden har jag lugnat ner mig i trafiken och sitter mest och fascineras över hur galet hetsiga alla är i sina bilar (nåja, män i alla fall).

  Kul att du har med The vanishing! en otroligt spännande thriller. Jag höll på att gå i bitar när jag såg den. Det vore mardrömmen att råka ut för det som gjordes mot Bullock i den filmen. Har du sett det holländska originalet? För den amerikanska filmen är en re-make.

  Jag hade med Jagad också men Den blå filmen puttade ut den…

  • Skönt att det inte bara var jag som inte sett Schindler. Den måste förstås ses någon gång, och jag undrar om inte det var det svartvita formatet som fick mig att tveka. Fast samtidigt har jag hört sägas att det är det som gör den så bra.

   Håller med dig om Neil Youngs musik, klart bra! Och filmen är sevärd, utan tvekan.

   Jag har också lugnat ner mig i trafiken, men ibland vänder jag samma frustration till alla som gör allt de kan för att förstöra möjligheterna att köra bil. 🙂

   Och The Vanishing, håller med dig, otroligt bra spänning!

 2. Superkul att se Demolition Man på din lista! Vi var rätt ensamma om att ha med den finfina filmen 😉

  Shindler´s list blev inte ens bubblare hos mig trots att jag sett den. EN gång. En gång och aldrig mer säger jag (men jag gav den 5/5). Jag förstår att den inte riktigt lockar, även om det är en film man ”borde” se.

 3. Vi har tre överlapp ändå, och några av dina bubblare var aktuella för mig med.

  Schindler’s List har jag sett. En gång. På bio. Den var riktigt bra. Att den är svartvitt gör det lättare att ta in den på nåt sätt. Om den är viktig eller ej är ointressant. Huvudsaken är att det är en stark film och det är det.

  Haha, var Pierce Brosnan med i Välkommen Mrs. Doubtfire?! Det hade jag helt glömt.

  • Jag trodde Schindlers skulle bli svårare och tyngre att ta in på grund av att den är svartvit. Men jag tror jag förstår vad du menar. Och världen var väl svartvit på den tiden, som Kalles pappa (i Kalle och Hobbe) brukar förklara varför en del foton är svartvita.

   Pierce är ju överraskande bra i Mrs D, och jag tycker han borde ha fortsatt som Bond.

   • Det svartvita gör på nåt sätt att man får en viss distans till det som visas så att man klarar av att ta in det jobbiga. Det blir som ett tidsdokument också som du är inne på. I färg känns det nästan som att det hade blivit för jobbigt.

 4. Jurassic etta! Allt är som det ska vara! Hahaha! Bra där!

  Överraskande, men KUL, att du sportar in Mrs Doubtfire! Som sagt, hur kul som helst med de där titlarna man inte riktigt förväntar sig…
  Annars kan vi nog ta varandra i handen ganska mycket här! Stabilt!

 5. Yay — Tombstone och The Firm! 🙂 Så du hade liksom Henke ljuva minnen av The Vanishing… Jag minns den som en bra thriller, men det här är ju ett tufft år.

7 trackbacks/pingbacks

 1. 10 i topp: Filmer 1993 | Jojjenito – om film...
 2. FILMÅRET 1993
 3. Årets bästa filmer 1993 | FILMITCH
 4. 1993 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord
 5. Recension: Love Punch (2013) - Spel och Film
 6. Recension: Love Punch (2013) – Carling Creations
 7. Doc Holliday – en populär filmkaraktär - Spel och Film

Kommentarer är stängda.