Filmrecension: Deadpool (2016)

I vågen av filmer som baseras på Marvel-filmer var det föga förvånande att Deadpool skulle dyka upp. Spel och Film recenserar den mest roliga antihjälte som vi sett på länge.

Deadpool, som egentligen heter Wade Wilson, spelas av Ryan Reynolds – som äntligen har hittat sin rätta roll. Jag har varit tveksam till Reynolds i flera av hans roller, där det snarare har varit handling och effekter som räddat filmen (som exempelvis i Green Lantern) än Reynolds skådespelartalanger.

Deadpool är nämligen en antihjälte, med en bitter och cynisk humor som jag bara älskar. Humorn i Deadpool sätts redan vid den inledande scenen, där de sedvanliga titeltexterna består av roliga omskrivningar. Istället för skådespelarnas och filmskaparnas namn får vi se målande beskrivningar. Allt visas dessutom i en slowmotion-scen som imponerar i sin detaljrikedom. Därefter är det full fart.

Hur Wade Wilson blev Deadpool får vi sedan se i ett antal tillbakablickar.Han lever sitt liv som legosoldat, där han träffar Vanessa (Morena Baccarin) och inleder ett förhållande. Snart får han dock reda på att han har obotlig cancer, varpå han dras in i det ökända Weapon X-programmet. Där får han samma sorts läkeförmåga som Wolverine har, men dessvärre får han rejäla hudproblem och blir en aning instabil…

deadpool-gallery-05-gallery-image
Wade Wilson – innan han blir Deadpool.

Weapon X drivs av Ajax (Ed Skrein), som inte kan känna smärta, och han är inte världens snällaste person. Snarare tvärtom. Deadpool ger sig förstås efter Ajax för att hämnas, vilket innebär en massa slagsmål och dödande. Det är ingenting som X-men vill att han ska hålla på med, så Colossus (Stephan Kapicic) och Negasonic (Brianna Hildebrand) ger sig ut för att försöka få honom att sluta bråka och istället gå med i Charles Xaviers gäng. 

deadpool-gallery-04-gallery-image

Även om Colossus är rätt hård, så att säga, lyckas Deadpool undkomma i en av de mest underhållande scenerna i filmen. Hur ska vi inte avslöja, men vi garanterar att du kommer att antingen garva eller må dåligt. Och så fortsätter filmen. Den ena bisarra situationen avlöser den andra och det är bokstavligen talat skitkul.

Fast du måste förstås gilla Marvel och särskilt X-men, samt ha överseende med att det ena skämtet är grövre än det andra. Deadpool är tveklöst en av årets bästa filmer, inte minst på grund av humorn. Det är förvisso en rätt svart humor och det är ingen film för alltför unga människor. Deadpool bryter ofta den så kallade fjärde väggen, där han pratar direkt till publiken, vilket fungerar osedvanligt väl. Enda smolket i bägaren är att det ibland blir lite väl grafiskt, vilket utgör en vattendelare till övriga filmer i X-men-universumet.

 

Missa inte vår tävling på lördag, där du kan finna ett eget exemplar av Deadpool på Blu-ray.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 237 prenumeranter.

 

Köp Deadpool på Blu-ray hos CDON:

deadpool_blu-ray_nordic-34644816-frntl

 

Fler Filmspanare har sett Deadpool:

Fripps filmrevyer

Om Magnus 1084 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

  1. Årets bästa vet jag inte, men en mycket positiv överraskning. Sexskämten blev kanske lite tröttsamma efter ett tag men på det hela taget otroligt underhållande tack vare mycket meta.

    • Jag håller med dig om att sexskämten blev tröttsamma och en aning krystade efter ett tag, men humorn i stort höll verkligen genom hela filmen. Vad tycker du om det här med att bryta mot fjärde väggen? Jag är lite kluven, vill vi ens bli påminda om att det inte är på ”riktigt”, om du förstår vad jag menar? Eskapismens syfte förstörs ju…

12 trackbacks/pingbacks

  1. Tävla med Spel och Film - Spel och Film
  2. Tävla med Spel och Film – Carling Creations
  3. Vinnarna i Deadpool-tävlingen - Spel och Film
  4. Vinnarna i Deadpool-tävlingen – Carling Creations
  5. 2016 års bästa filmer – Carling Creations
  6. 7 komedier att lätta upp februari med - Spel och Film
  7. 7 komedier att lätta upp februari med – Carling Creations
  8. Recension: The Salesman (2016) - Spel och Film
  9. Recension: The Salesman (2016) – Carling Creations
  10. Recension: X-men origins: Wolverine (2009) - Spel och Film
  11. Recension: Deadpool 2 (2018) - Spel och Film
  12. Tävla och vinn Deadpool 2 - Spel och Film

Kommentarer är stängda.