David Lagercrantz programledare i dokumentärserien Skrik från förr

Skrik från förr är en dokumentärserie med David Lagercrantz om glömda men fängslande mord. Detta är en serie för alla er som gillar deckare, kriminologi, historia eller som helt enkelt är ett fan av David Lagercrantz.

”Ett mord kan vara en fantastisk spegel av samtiden och historien. Ett mord, brukar jag säga, är som en kniv som skär genom samhällets fasad, och visar upp dess sår,” säger David Lagercrantz.

Vad handlar Skrik från förr om?

Skrik från förr fokuserar på mordhistorier från tidsperioden 1850-1930. Det är en tid som efterlämnat många rättegångshandlingar, fotografier och dokumentation. Språket var då annorlunda och tidningarna skrev ocensurerat om mord. Det var dessutom en annan typ av mord med andra tillvägagångssätt och mordvapen än idag, även om motiven var samma som nu. En fascinerande värld att tränga in i.

Det är lätt att tro att brutala våldsbrott i samhället ökat dramatiskt, men så är inte fallet. 1800-talets Sverige var en mer våldsam plats än det är idag, då begicks både fler dråp och mord. Men samhället såg annorlunda ut och andra värderingar rådde. David Lagercrantz gräver i arkiven och hittar i många fall helt nya fakta i brottsmålen, men drar även paralleller till nutid.

Varför David Lagercrantz?

David Lagercrantz är en av Sveriges mest lästa och omtyckta författare och ligger bakom både uppföljarna till Millenium-serien och flera biografier. Han har dessutom ett förflutet som kriminalreporter. Under 1980- och 90-talen fick han förtroendet att täcka de största mordhistorierna för Expressen och bevakade bland annat trippelmordet i Åmsele 1988. I Skrik från förr visar David Lagercrantz att han även kan berätta en gammal mordhistoria med fantastisk inlevelse framför kameran.

///

Skrik från förr har premiär någon gång under sommaren 2022. Det har fortfarande inte fått ett exakt datum, så håll ögonen öppna för ytterligare nyheter i framtiden!

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).