De bästa filmerna från 1980

1980

1980 var starten för ett fantastiskt årtionde, inte minst vad det gäller filmer. På åttiotalet gjordes det bättre filmmusik än någonsin och inget årtionde har så många filmer som kultförklarats och som håller än idag.

Det första året på årtiondet innehöll dock lite färre juveler än vad jag hade väntat mig, men en topplista på tio filmer var inte svårt att få ihop.

10. Titta vi flyger

Idag är det nog inte många som skrattar åt Titta vi flyger, särskilt om man inte sett filmen på åttiotalet. Men humorn är underfundig och gillade man filmen då så gillar man den fortfarande.

9. The Octagon

Chuck Norris, mannen som skulle kunna invadera ett land ensam, lyckas kämpa mot ett gäng ninjor som vill bygga ett terroristläger. Chuck i högform gav en klockren niondeplats.

8. Tom i bollen

Jag kanske inte gillar den svenska titeln, men Chevy Chase går (nästan) alltid hem. Humor nästan i nivå med Ett päron till farsa.

7. Fame

Episk film där Irene Cara lyckades skapa filmhistoria. Någon som inte känner till Fame idag?

6. Dimman

1980

John Carpenters Dimman är en av de bästa skräckfilmerna från åttiotalet. Med skräckdrottningarna Jamie Lee Curtis och Janet Leigh.

5. Fredagen den 13:e

Ännu en bra skräckfilm från åttiotalet, som startade en franchise som antagligen aldrig kommer att ta slut. Originalet är bland de bästa, näst efter del 6.

4. Blues Brothers

Två bröder spelar musik för att rädda sitt hem. Humor och lite deckaräventyr i en fantastiskt bra blandning med Dan Akroyd och John Belushi i högform.

3. Blixt Gordon

Kultfilmen med musik av Queen – kan det bli bättre? Jo, lite, men en tredjeplats för Blixt Gordon trots att filmen är mer cheesy än ostbågar gör att det är 1980 års tredje bästa film…

2. Rymdimperiet slår tillbaka

rymdimperiet slår tillbaka

Rymdimperiet slår tillbaka med kraft och är kanske den bästa Star Wars-filmen av alla. Det var nära att den nådde förstaplats… Star Wars var bättre när George Lucas var en visionär och drömmande konstnär.

1. The Shining

1980

Visserligen tycker jag att TV-serien är bättre än filmen och följer boken bättre, men filmen från 1980 är kult och det årets bästa film. I svår kamp med Rymdimperiet slår tillbaka vann The Shining, inte minst för att den har sen sjuttiotalskänsla och är fortfarande sevärd.

Nära att ta sig in på listan var Casino, men det är bara för att jag är svag för gamla pokerfilmer…

I vanlig ordning har fler Filmspanare betygsatt 1980 och här hittar du dem:

Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Filmitch
Movies-Noir
Jojjenito
Absurd Cinema
Filmfrommen
Flmr

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.