De bästa filmerna från 1988

1988

Kanske inte åttiotalets allra bästa år, men ändå ett år med många bra filmer. Det var lite lättare att välja ut en lista med topp tio filmer, men lite svårt ändå att avgöra vilken film som skulle få plats nummer ett.

Hur som helst, här är resultatet:

10. Den nakna pistolen

Humorn kanske inte fungerar för alla, men för mig är Den nakna pistolen fortfarande rolig och Leslie Nielsen – som lyckades se likadan ut genom åren – roade mig väldigt mycket när jag såg den första gången.

9. They Live

John Carpenter har alltid haft en förmåga att göra annorlunda filmer, och det stämmer väldigt väl med They Live. Wrestlaren Roddy Piper gjorde en bra insats och vem kan låta bli att fundera över om verkligheten verkligen är vad den verkar efter att ha sett den här filmen.

8. Den onda dockan

Klassikern som startade en hel serie filmer om leksaker som blir besatta. Den onda dockan är än idag en av de bästa i sin subgenre.

7. Det stora blå

Luc Besson kan sin sak och Det stora blå är inget undantag från hans framgångar. Fridykande och romantik i en salig blandning.

6. Beetlejuice

Mycket knäppare än så här blev det inte på åttiotalet, men Michael Keaton tillsammans med Alec Baldwin, Geena Davis och Annie McEnroe hjälpte Tim Burton att framföra en minst sagt annorlunda handling. Bra blev det och helt klart värt en och en halv timmes tittande.

5. Rain Man

Tom Cruise och Dustin Hoffman i en film om två bröder och ett arv. Familjefrågor, lojalitet, heder och mycket annat i en fantastiskt bra film.

4. Die Hard

Bruce Willis i en av sina bästa filmer. Krypandes i ventilationen, skjutandes och svärandes lyckades han med en riktigt bra actionfilm.

3. Young Guns

1988

Med Emilio Estevez som Billy the Kid var och är Young Guns en av de bästa västernfilmerna jag sett. Uppföljaren är bättre, men den första filmen är helt klart en av 1988 års bästa filmer. Inte minst på grund av den sorgliga undertonen som finns genom hela filmen.

2. Mississippi brinner

En film som var lika aktuell då som nu, viktigt budskap och fenomenalt bra skådespeleri av Gene Hackman, Frances McDormand och Willem Dafoe.

1. Willow

1988

Ja, jag är svag för fantasy. Och ja, jag är svag för fantasy som är lättsamt enkel att ta till sig. Och även om åttiotalet var ett relativt bra årtionde vad det gäller fantasy så var det alldeles för få filmer 1988 som handlade om fantasy. Val Kilmer, Joanne Whalley och Warwich Davis i George Lucas fantastiska film Willow är en fröjd att se.

Fler Filmspanare har listat sina toppfilmer från 1988, och du hittar dem via länkarna nedan:

Fiffis Filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps filmrevyer
Flmr
Movies-Noir

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.