Recension: Young guns (1988)

Young Guns

8.6

Handling

8.5/10

Karaktärer

9.0/10

Ljud och musik

9.0/10

Effekter

7.5/10

Stämning

9.0/10

Filmer om Billy the Kid är det relativt gott om, men Young Guns från 1988 är i mitt tycke den allra bästa filmen om den ökände revolvermannen. 

Billy the Kid, som egentligen hette William H. Bonney, spelas i Young Guns av Emilio Estevez. Estevez lyckas tolka Bonney på ett sätt som både gör det trovärdigt och som dessutom försöker berätta en historia om vem Billy verkligen var.

I Young Guns får vi se hur Billy the Kid får jobb hos John Tunstall (Terence Stamp) som en så kallad Regulator, vilket betyder att han är anställd för att skydda Tunstalls ägor. Det är en roll han delar med  Doc Scurlock (Kiefer Sutherland), Jose Chavez y Chavez (Lou Diamond Phillips), Richard M. ”Dick” Brewer (Charlie Sheen), ”Dirty” Steve Stephens (Dermot Mulroney), och Charlie Bowdre (Casey Siemaszko). Alla är de ungdomar på drift och Tunstall ser det bästa hos de unga männen.

young guns

Det är dock en verklighet som Lawrence Murphy (Jack Palance) inte delar. Han ser de unga männen och Tunstall som ingenting annat än bråkstakar. Och när Tunstall blir mördad utbryter det som kom att kallas för ”The Lincoln War”, en konfrontation mellan Tunstalls Regularts och Murphys män.

Young Guns är utan tvekan en klassisk västern och dessutom en berättelse om några unga mäns resa in i vuxenvärlden, som dessutom går alldeles för fort. Legenden om Billy the Kid står i fokus och det blir inte mycket bättre än så här. Ser man Young Guns och Young Guns II efter varandra blir berättelsen ännu bättre, något som dessutom förstärks av Bon Jovis episka musik.

Fakta Young Guns

Recenserad på: DVD

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Phantom Thread (2017) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.