Recension: Phantom Thread (2017)

Phantom Thread

199
8.3

Handling

7.0/10

Skådespelare

9.0/10

Ljud & Musik

9.0/10

Effekter och filmteknik

8.0/10

Stämning

8.5/10

Phantom Thread är en kärlekshistoria om en skräddare i efterkrigstidens London. Daniel Day Lewis fortsätter välja personporträtt och frågan är förstås, är det här en bättre film än Lincoln? 

Reynolds Woodcock (Daniel Day Lewis) är en känd designer och tillsammans med sin syster Cyril (Lesley Manville) driver han ett framgångsrikt företag. Woodcock är arbetsnarkoman och inget är viktigare för honom än hans klänningar. Till dess att han träffar på Alma (Vicky Krieps), som dock är annorlunda mot alla hans tidigare kvinnor.

Phantom Thread är utan tvekan ett kärleksdrama och vad det gäller huruvida Daniel Day Lewis lyckats nå längre än vad han gjorde i Lincoln (vilken enligt mitt ödmjuka tyckande var en rätt tråkig film) så är det här mycket mer intressant. Lewis är en duktig skådespelare och jag tycker att han gjort en hel del bra roller, men jag saknar höjden han nådde i Den siste mohikanen. Här lyckas han bra och maktspelet Woodcock ägnar sig åt har Lewis fulländat.

phantom thread

Miljön är också intressant i sig. Det hände väldigt mycket efter kriget och ekonomin i många länder fick en ordentlig fart, vilket förstås underlättar för någon som vill sälja exklusiva kläder. Ovanpå bra skådespelande och en imponerande filmteknik får vi också grymt bra musik.

I slutänden är det också svårt att veta vem som spelar bäst. Både Lesley Manville och Vicky Krieps matchar Daniel Day Lewis. Någonstans har jag hört ett rykte om att det här skulle vara Lewis sista film. Måtte det inte bli så, han har mycket kvar att ge vita duken.

Fakta Phantom Thread

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS X – Master Audio
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 115
Releasedatum: 2018-06-25
Regissör: Paul Thomas Anderson
Åldersgräns: 15 år

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.