De bästa filmerna från 1984

1984

1984 är förmodligen ett av filmhistoriens bästa år. Med fler toppfilmer än många andra år var det svårt att göra en topplista. I urvalet var jag tvungen att gå lite mer på vad filmerna betytt för mig personligen och inte så mycket över hur väl de har klarat sig över tid. Många går fortfarande att se idag med stor behållning, medan några inte åldrats riktigt så väl.

Hur som helst, här är resultatet:

10. Eldfödd

Stephen Kings bok Eldfödd blev en riktig bra film, med Drew Barrymore i huvudrollen som flickan med den lite lätt övernaturliga förmågan att tända eldar bara med hjälp av sinnet. Bra när man ska grilla, eller när man ska försvara sig mot Byrån. David Keith spelar grymt bra i rollen som hennes pappa.

9. Gremlins

Gremlins var läskigare än Ghostbusters när jag såg den första gången och Gizmo kusligt mysig (hur kan ett mysigt djur skapa monster?). Håller inte lika bra idag, men nostalgifaktorn kan jag inte bortse från.

8. Ghostbusters

Spökjägarna är en riktig klassiker, med Dan Akroyd i en av sina bästa roller. Humor, nostalgi och lite lagom småläskig (åtminstone när jag såg den 1984) gör den till en film som jag aldrig kommer tröttna på.

7. Footloose

Att Kevin Bacon kunde dansa var en överraskning och har en fantastisk dynamik med Lori Singer. Med grym musik är det en film som jag gärna ser om.

6. Karate Kid – Sanningens Ögonblick

Karate Kid är en fantastiskt bra film, trots att jag aldrig gillat Ralph Macchio. Däremot gör Pat Morita och Elisabeth Shue att skådespelarnivån på filmen höjs både en och två nivåer. Håller än idag med många viktiga teman och frågeställningar.

5. Polisskolan

Jag kanske är den ende som fortfarande tycker Polisskolans humor är rolig, men oavsett om det stämmer eller inte måste Polisskolan ha en plats på topplistan. 1984 var den populär och i min nostalgiska värld håller den helt klart måttet.

4. Conan Förgöraren

Arnold Schwarzenegger har två filmer på topplistan, och åttiotalet var förmodligen hans bästa. På något sätt är Arnold Conan mer än han är Arnold. Grovhuggen barbar i sitt esse. Del två var inte riktigt lika bra som del ett, men uppföljaren klarar sig väldigt väl och för en fantasyfreak som jag gick Conan Förgöraren rakt in i både hjärta och själ.

3. Indiana Jones och De fördömdas tempel

1984

Harrison Fords bästa roll är som Indiana Jones. Del två är inte riktigt lika bra som ettan, men trots allt en riktigt bra film med stark matinékänsla. Fartfylld, action, humor, fantastiska miljöer och filmmagi när den är som bäst.

2. Dune

David Lynchs episka Dune slåss med Terminator om förstaplatsen. Kyle McLachlan gör sin näst bästa roll under Lynchs paraply, och jag har svårt att tro att nyinspelningen kan slå den gamla klassikern. Den kommer förstås bli bättre på specialeffekter, men Dune i 1984 års version är ett mästerverk.

1. Terminator

1984

Arnold i högform som mördarroboten från framtiden. James Camerons guldålder och med Michael Biehn och Linda Hamilton som hjältarna som försöker undkomma en i det närmaste ostoppbar maskin blir det inte bättre än så här. Specialeffekterna håller inte idag, men nostalgin och magin gör det.

Bubblare som var väldigt nära att nå topp tio: Den oändliga historien, Greystoke, Ronja Rövardotter, Star Trek III – Spocks återkomst, Den vilda jakten på stenen, The Last Starfighter, Snuten i Hollywood, Terror på Elm Street.

Fler Filmspanare har listat toppfilmer från 1984:

Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis filmtajm
Filmitch
Jojjenito
Movies-Noir
Fripps filmrevyer
Absurd Cinema
Filmmedia
Flmr
Filmfrommen

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.