Fakta om den kommande Dune-filmen

Storyn

I Dunes universum finns det en substans kallad melange, som används för att tidsresa till olika planeter. Melange är den dyrbaraste varan i hela universum och existerar bara på planeten Arrakis. Det är här berättelsen utspelar sig.

Storyn cirkulerar runt familjen Atreides, som består av Duke Leto, Lady Jessica och deras son Paul. Paul blir skickad till Arrakis för att överse melange-skörden. Deras ärkefiender, Harkonnen-familjen har dock andra planer. Detta är början på en berättelse fylld av politisk intrig och spännande sci-fi drama i en ökenvärld där man alltid löper risk att bli uppäten av gigantiska maskar.

Rollista

Dune har en imponerande rollista: Timothée Chalamet (Call Me By Your Name (2017)) som Paul Atreides, Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)) som Lady Jessica, Josh Brolin (Avengers: Endgame (2019)) som Gurney Halleck, Oscar Isaac (Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)) som Duke Leto, Zendaya Coleman (Shake It Up (2010-2013)) som Chani, Jason Momoa (Aquaman (2018)) som Duncan Idaho, Javier Bardem (No Country for Old Men (2007)) som Stilgar, Stellan Skarsgård (Thor (2011)) som Vladimir Harkonnen, Dave Bautista (Guardians of the Galaxy (2014)) som Glossu Rabban och Stephen McKinley Henderson (Lincoln (2012)) som Thufir Hawat.

Bakom kulisserna

Denis Villeneuve kommer att regissera filmen. Han är en erfaren sci-fi regissör, med filmer som Arrival (2015) och Blade Runner 2049 (2017) i sin portfolio. Han har även regisserat Sicario (2015), Prisoners (2013) och Enemy (2013).

Dune har tre manusförfattare: Villeneuve, Eric Roth och Jon Spaiht. Roth har varit en av de mest framgångsrika manusförfattarna de senaste 30 åren och har skrivit filmer som Forrest Gump (1994) och The Curious Case of Benjamin Button (2008). Spaiht jobbade tillsammans med Villeneuve med Prisoners och var också med och skrev manus för både Doctor Strange (2016) och Prometheus (2012).

///

Detta är den första filmen i en planerad serie. Enligt Villenue är världen alltför komplex för att en enda film ska kunna göra bokserien den är baserad på rättvisa.

Dune beräknas komma på bio den 18 december i år.

Om Jill Johansson 389 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).