SF Studios och Cinemateket erbjuder gratis streaming av svenska filmklassiker

Corona-viruset har tvingat många biografer att tillfälligt slå igen. Med anledning av detta erbjuder nu SF Studios och Cinemateket gratis streaming av fyra svenska filmklassiker. Under en månad kommer ni att kunna se svenska filmer som har satt spår i den svenska filmkulturen. Varje film kommer ligga ute en vecka innan den ersätts av nästa film. De fyra filmerna är Ingeborg Holm (1913), För hennes skull (1930), Valborgsmässoafton (1935) och Misshandlingen (1969).

22 april: Ingeborg Holm

Ingeborg Holm är en stumfilm med Hilda Borgström i huvudrollen. Titelfiguren Ingeborgs man dör och hon har inte råd att ta hand om sina barn. Hennes barn blir tagna från henne och hon hamnar på ett ”dårhus”. När filmen kom ut väckte den politisk debatt och var en av de första filmerna som tvingade fram en förändring i det svenska samhället: folk blev så upprörda över filmens ämne att den dåvarande fattigvårdslagstiftningen ändrades.

29 april: Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton handlar om direktör Johan Borg som lever med en kall hustru som inte vill ha barn med honom. Hans vackra sekreterare Lena, däremot, visar sig hysa känslor för honom. Filmen gjorde Ingrid Bergman till en svensk filmstjärna.

6 maj: Misshandlingen

Misshandlingen handlar om Stockholmsbon och hamnarbetaren Knut. Hans heta humör och starka känslor gällande socialism får honom att klippa till en direktör och han hamnar i trubbel. Filmen vann två Guldbaggar 1970 för Högsta kvalitetspoäng och Bästa regi.

13 maj: För hennes skull

För hennes skull handlar om Isabella Löfgren, en gift kvinna som tillsammans med sin make blir jagad av företag där de har handlat på räkning utan att betala tillbaka, och Gunnar Lanner, son till en pälshandlare, som försöker få Isabella att betala en päls hon köpt. Filmen har Gösta Ekman och Inga Tidblad i huvudrollerna och var Sveriges första talfilm.

///

Du kan se Ingeborg Holm redan idag på cinemateket.se.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).