Recension: Doctor Strange (2016)

Doctor Strange

Cirka 180 SEK
8.2

Handling

7.5/10

Skådespelare

8.5/10

Stämning

8.0/10

Ljud och musik

8.0/10

Effekter

9.0/10

Marvels superhjältar fortsätter erövra den vita duken. Doctor Strange låter kanske som något konstigt, men vi reder ut om det är en film du bara måste se eller om det faktiskt är för konstigt. 

Den framstående kirurgen Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) är arrogant men väldigt duktig på det han gör. Därför är det förstås en smärre katastrof för honom när han kraschar och får sina händer förstörda. Hans kollega och tillika före detta flickvän (även om jag aldrig riktigt fick klart för mig om de är eller var ett par när filmen börjar) Christine Palmer (Rachel McAdams) gör allt hon kan för att stötta honom. Men hans ego är för stort och tja, ni fattar vad som händer med den relationen.

Stephen gör allt för att försöka bota sig själv med konventionella metoder såväl som rent experimentella. Alla handlar de om vetenskap dock och ingenting hjälper. Vilket får den gode Doctor Strange att söka sig till alternativa metoder. Som magi, utövad av mystiska munkar / mästare i en avlägsen del av världen – Nepal.

Doctor Strange
Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Jag ska inte avslöja så mycket mer om handlingen, annat än att den tar verkligen fart när Doctor Strange träffar på ”The Ancient One”, som spelas fantastiskt väl av Tilda Swanton. Swanton såg jag första gången som isdrottningen i Narnia och tyckte att hon var som klippt och skuren för den rollen. Vilket stämmer även väldigt väl in på den här rollen, som hon verkligen går in för – något som märks i det faktum att Tilda Swanton faktiskt rakat av sig allt hår för att passa rollbeskrivningen. Klickar du på länken kan du läsa om ytterligare 10 skådespelerskor som rakat av sig håret inför en roll.

The Ancient One är en mästare som kan lära Doctor Strange om en värld han inte trodde fanns. Eller flera världar, kan man väl säga. Och det pågår en kamp bakom kulisserna, där The Ancient One står på ena sidan och på andra sidan en dansk. Eller tja, han är ju inte dansk här, bara dansk skådespelare. Mads Mikkelsen har tidigare visat sig vara en bra skurk och det stämmer även här. Han har förstås planer på att ta över hela världen.

doctor strange

Jag kan inte annat än gilla Doctor Strange. Det är precis min sorts film. Det enda smolket i bägaren, som är svårt att få bort, är att jag börjar tröttna på att det alltid ska vara så förbannat storslaget. Marvel vill böja världar, hota med universums undergång och att sluta tillverka läsk. Storhetsvansinnet är ett faktum och även om det är en bra film som jag gärna ser om inom kort blir det lite tröttsamt. Marvel behöver återgå till lite lagom förstörelse och istället öka mängden mystik – som det faktiskt finns rätt gott om i Doctor Strange. Utan att det blir konstigt.

 

Fakta Doctor Strange

Recenserad på: Blu-ray
Ljud
: DTS 5.1, DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 110
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-03-20
Regissör: Scott Derrickson
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 kommentar

  1. BRA recension! Underbar film. Väntar ivrigt på tvåan. Personligen hade jag nog givit skådespelarprestationerna lite högre poäng. 9 eller kanske rent av 9,5. Men annars håller jag med dig på allt.

6 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: The Grand Budapest Hotel (2014) - Spel och Film
  2. Recension: The Grand Budapest Hotel (2014) – Carling Creations
  3. Tävla och vinn Doctor Strange - Spel och Film
  4. Tävla och vinn Doctor Strange – Carling Creations
  5. Recension: A Cure for Wellness (2016) - Spel och Film
  6. Recension: A Cure for Wellness (2016) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.