Recension: Resident Evil (2002)

Resident Evil

Resident Evil

Cirka 99 SEK
8.5

Handling

8.5/10

Skådespelare

8.0/10

Stämning

9.5/10

Ljud och musik

8.0/10

Effekter

8.5/10

På frågan om huruvida datorspel kan bli bra filmer blir svaret ja när det gäller Resident Evil, även om det finns en del att fundera över. Den första delen i filmsagan är än idag den bästa enligt mitt förmenande. 

Resident Evil som spelserie lever fortfarande, men filmerna gick och dog någon gång i mitten av den andra filmen. Den första lyckades dock riktigt bra, med karaktärer som kändes verkliga och där den högteknologiska forskningsbasen ”The Hive” med sin supersmarta dator Red Queen var imponerande på alla sätt och vis. Alice (Milla Jovovich) vet inte riktigt hur hon hamnade på basen, men någonting har hänt och tillsammans med en hög kommandosoldater beger hon sig allt längre ner i basen.

Att det finns gott om zombies nere i The Hive är väl välkänt för alla vid det här laget. Precis som att företaget The Umbrella Corporation inte har helt rent mjöl i påsen. Men förklaringen bakom t-viruset, att det skulle vara någon form av föryngringsmedel, är kanske den mest trovärdiga förklaringen hittills vad det gäller hur zombies skulle kunna uppstå. Och Red Queen måste man bara älska, en AI som känns trovärdig och skrämmande på samma gång.

Resident Evil gör förstås skäl för sitt namn. Det är en ondska som har svårt att dö, på mer än ett sätt. Tyvärr överfördes lite för mycket från spelvärlden (det måste finnas en boss förstås) och det blev aldrig särskilt bra. Det är det största problemet med Resident Evil, som annars är en fantastiskt bra film där handlingen och karaktärerna fungerar. Milla Jovovich har gjort många bra filmer (en annan klar favorit vad det gäller hennes filmer är Det Femte Elementet) och i Resident Evil gör hon en grymt bra insats. Synd bara att uppföljarna suger.

 

Fakta Resident Evil

Recenserad på: DVD
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Språk: Engelska Längd (min): 97
Text: Engelska Beräknad leveranstid: 1-3 arbetsdagar
Kategori: Action, Import Releasedatum: 2004-06-21
Originaltitel: Resident Evil Region: 2 (Europa)
Regissör: Paul Anderson Åldersgräns: 15 år
Inspelningsår: 2002

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

  1. Säger som Lina — har aldrig spelat spelet men tycker att första filmen
    är riktigt bra. Trean är helt ok, men resten är inte mycket att hänga i
    julgranen

1 trackback/pingback

  1. Recension: Maze Runner - The Death Cure (2018) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.