Recension: Transcendence (2014)

Transcendence

7.4

Handling

7.0/10

Originalitet

8.5/10

Skådespelarna

7.0/10

Effekter

7.0/10

Pros

 • Originell
 • Kittlande tankar

Cons

 • Lite för lång

Tänk att kunna överföra sitt medvetande, sin personlighet och sin intelligens till en dator? Då skulle man ju kunna leva för evigt… Eller? Kanske inte. Vi har sett Transcendence och tycker att det är en film som har både bra och dåliga sidor.

Doktor Will Caster (Johnny Depp) forskar om konstgjord intelligens och han tror att tekniken kan hjälpa till att lösa många av mänsklighetens problem. Men en dator som skulle bli smartare än mänskligheten kan förstås vara en oerhörd risk och har man bara lite fantasi kan man lätt föreställa sig vad som skulle kunna hända. Särskilt med en värld som är alltmer uppkopplad. Vilket betyder att det går inte så bra för vår käre forskare och han blir utsatt för ett attentat, där hans enda chans att överleva är att föra över sitt medvetande till superdatorn. Frågan är förstås, är det Will som förs över, eller blir hans personlighet bara kopierad?

2002665_transcendence_still_tr-00543_org_print

Hans fru Evelyn (Rebecca Hall) är givetvis glad över att Will fortsätter leva i datorn och han får snart en enorm makt. Allt som sker är inte direkt tekniskt förankrat i verkligheten, men det är en science-fiction film och allt behöver inte vara hundra procent trovärdigt. Bara möjligt. Och för den som är lite insatt i hur IT-världen fungerar så blir Transcendence en ännu mer kittlande tanke. Skulle det här gå att göra, med tillräckligt avancerade datorer? Är vår hjärna inte bara en dator, må så vara en kvantdator? Och i så fall, kan vi inte kopiera mönstret, eller koden som man så vill, i vår hjärna och få vårt medvetande att leva vidare? Eller åtminstone vår personlighet?

Just det här är Transcendens stora behållning. Vi sörjer våra döda och vi vill göra allt för att få dem tillbaka. Men vore det åtminstone inte en liten tröst att kunna fortsätta kommunicera med våra nära och kära efter döden, även om det inte är de som finns i datorn, bara en spegling av vilka de var? Eller är det bara sorgligt och rentav patetiskt att försöka hålla fast vid våra älskade, istället för att låta dem vila i frid?

TRANSCENDENCE

Samtidigt, tänkt dig att dina barnbarnsbarnbarn kan samtala med en virtuell version av dig själv i framtiden. Ställa frågor om hur livet var 2014, eller varför inte hur det var på åttiotalet när du växte upp? Det är en kittlande tanke och kittlande tankar är vad Transcendence är bra på. Det finns många häftiga effekter i filmen, skådespelarna gör ett bra jobb, men det mesta är rätt mediokert vad det gäller handlingen och Evelyns långa dialoger tröttnar man på. Fast själva idén tröttnade aldrig jag på och den går att fundera på länge efter att eftertexterna har rullat klart.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

 1. Det är lite lustigt att regissören, Willy Pfister, som vanligtvis är Christopher Nolans högra hand tillika filmfotograf, tog ledigt från Interstellar för att göra regidebut med Transcendence (vilket ledde till att Hoyte fick plåta Interstellar istället, yeay). Jag kämpade mot sömnen när jag såg Transcendence. Håller med dig om att filmen har en jättespännande premiss, men utförandet haltar rejält. Jag har börjat fundera på om Johnny Depp ens är en bra skådis längre. Känns som om han bara är bra på att spela knäppa roller, här är han helt fel.

  • Jag håller faktiskt med om Johnny D, han har tappat stort sedan piraterna. Däremot gillar jag verkligen konceptet och det är därför jag höjer filmen, även om jag instämmer helt i att den är rätt sömnig ibland. Det där med Willy Pfister hade jag ingen aning om, spännande att höra!

5 trackbacks/pingbacks

 1. Kolla in recensionen av Transcendence | Carling Creations
 2. Porträttet: Winona Ryder - Spel och Film
 3. Filmrecension: SVJ - Stora Vänliga Jätten (2016) - Spel och Film
 4. Recension: Resident Evil (2002) - Spel och Film
 5. Recension: Resident Evil (2002) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.