Filmrecension: SVJ – Stora Vänliga Jätten (2016)

SVJ - Stora Vänliga Jätten

Cirka 149 SEK
7.9

Handling

7.5/10

Skådespelare

7.5/10

Stämning

8.5/10

Ljud och musik

7.5/10

Effekter

8.5/10

Pros

  • Animationerna
  • Känslan och stämningen

Kombinera Steven Spielberg och Roald Dahl så får du SVJ – Stora Vänliga Jätten, en familjefilm med hjärtat på rätt plats. 

När föräldralösa Sophie (Ruby Barnhill) lär känna Minstingen (röst och CGI-modell Mark Rylance), som hon döper om till SVJ – Stora Vänliga Jätten – tror hon till en början att han är som alla jättar och att han äter barn. Vilket inte stämmer, han är långt ifrån sina fränder, vilka är både större och mer benägna att faktiskt äta barn. Men han tar med Sophie till Jättelandet, där mängder av äventyr och faror lurar. Inte minst risken att bli uppäten av de andra jättarna.

Stora Vänliga Jätten

Från början till slut är det här ett riktigt äventyr, precis i Spielberg-anda. Den Stora Vänliga Jätten är fascinerande att se på, inte minst på grund av de storartade animeringarna, men också för att han har en verkligt skön personlighet. Vänlighet står i jättens centrum, vilket inte minst visas i hans ambition att sprida goda drömmar men också i hans ambition att skydda Sophie från allt ont. Sophie själv, väldigt välspelad av Ruby Barnhill, är så barnsligt oskyldig som bara ett barn kan vara.

Att det här är en Roald Dahl-berättelse märks tydligt i alla fantastiska miljöer och det är lätt att tänka på ett av hans andra storverk. Kalle i Chokladfabriken blev också till film med Johnny Depp i huvudrollen och även om det inte är riktigt rättvist att jämföra de två berättelserna och möjligheterna att skapa film av dem så måste jag nog ändå säga att SVJ är en ännu bättre saga. Mycket mer känsla, och några oslagbara scener som drömjakten.

Möjligtvis är den lite för lång och ibland en aning för självklar. Samtidigt är det tydligt att Stora Vänliga Jätten har ett uppdrag som det aldrig pratas om. Att lära oss människor något om oss själva, och det lyckas han rätt bra med.

Fakta

Testad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS HD – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Längd (min): 117
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2016-12-12
Originaltitel: The BFG
Regissör: Steven Spielberg

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Ajajaj..stentrist detta ju!
    Man känner absolut ingenting för de inblandade. Inga stakes. Riktig mellanmjölk av Spielberg (speciellt när man vet att han KAN göra magisk film).

    Ytterst svag 2:a i betyg härifrån, och det för de (ändå) snygga effekterna. 😉

1 trackback/pingback

  1. Wild Weekend på CDON - Spel och Film

Kommentarer är stängda.