Porträttet: Winona Ryder

Winona Ryder, som är aktuell i TV-serien Stranger Things, är ingalunda någon amatörskådespelare. Men vem är hon och vad har hon gjort förutom Stranger Things? Vi ger dig ett aktuellt porträtt av Winona Ryder. 

Winona Ryder heter egentligen Winona Horowitz. Hon fick sitt förnamn eftersom hon råkade födas i den lilla orten Winona i Minnesota, där hennes familj inte stannade någon längre stund. De levde ett kringresande liv i ett kollektiv. Femton år gammal, 1986, fick Winona sin första roll som Rina i filmen Lucas, efter att hon varit intresserad av teater en längre tid. Därefter lossnade hennes skådespelarkarriär och nästa framgång kom med Tim Burtons Beetlejuice. I Beetlejuice har hon en ledande roll och spelar mot Michael Keaton. Tim Burton verkar ha gillat Winona, eftersom hon fick spela mot Johnny Depp i Edward Scissorhands. Det var också där hon enligt alla rykten blev tillsammans med Johnny Depp, ett förhållande som varade i lite mer än tre år.

Och fler filmer skulle det bli. Häxor, läxor och dödliga lektioner, Roxy, Kärleksfeber, Bram Stokers Dracula, Oskuldens tid, Andarnas hus, Hur man gör ett amerikanskt lapptäcke och Alien Återuppstår är bara några av alla de filmer hon har medverkat i. Men 2001 hände något. Hon greps för snatteri och fick ta en ordentlig timeout. Hon har i intervjuer kring Stranger Things sagt att hon var utbränd, led av depression och ängslighet, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på det höga arbetstempo hon verkar ha haft.

Som Joyce Byers i Stranger Things är hon dock tillbaka, starkare än någonsin och gör en fantastisk roll. Även om hon har gjort flera filmer under 2000-talet är det verkligen som Joyce Byers hon har återvänt på riktigt.

Winona_Ryder

 

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Jag gillade Winona i början (typ Beetlejuice och Scissorhands) men blev
    lite less på ennes ständigt melankoliska uppsyn efter ett tag. I höjd
    med Alien lackade jag ur totalt eftersom alla robot-förhoppningar kom på
    skam och sedan har hon liksom aldrig riktigt hämtat sig för min del…

    • Jag är helt med på vad du menar, kände precis likadant. Men jag tycker verkligen att hon återupprättar sig själv med Stranger Things. Visserligen en perfekt roll för henne (med tanke på den melankoliska uppsynen) men jag tycker hon överträffar sig själv.

Kommentarer är stängda.