Filmrecension: Southpaw (2015)

southpaw

Vuxna människor som försöker slå varandra till medvetslöshet är temat i kvällens recension. Spel och Film ger dig en svidande recension av Southpaw.

Jag ska inte sticka under stolen med vad jag tycker om boxning. Det finns tillräckligt mycket våld i vår värld utan att vi behöver puckla på varandra till medvetslöshet. Men trots att jag tycker att boxning skulle förpassas till historien tycker jag att filmerna om Rocky är riktigt bra, inte minst för att de faktiskt också innehåller gott om samhällskritik.

I Southpaw får vi följa boxaren Billy ”The Great” Hope (Jake Gyllenhaal) som är regerande mästare i mellanviktsklass. Det är ingen tvekan om varför han gett sig in på boxning. Han är rätt förbannad på livet, och hans bakgrund ger pluspoäng till Southpaw. Just den sortens samhällsinsikt gillar jag. Varför någon väljer att slåss, oavsett om det är i ringen eller utanför, beror ofta på någon form av ilska och missnöje.

Hans fru Maureen (Rachel McAdams) stöttar honom som bara en fru som verkligen älskar sin man kan göra – tillräckligt mycket för att sitta vid sidan av ringen och se honom bli sönderslagen. De två har en dotter ihop och försöker leva ett normalt liv, i alla fall när det inte är dags för ännu en match. Och ännu en match blir det, som går snett, där Billy skadas och inte kan / bör fortsätta slåss. Jag ska inte avslöja mer än så av handlingen, annat än att Billy hamnar i ett missbruksträsk – av mer än en anledning – och att det är tränaren Tick Wills (Forest Whitaker) som får honom att komma tillbaka till boxningen.

Hade Southpaw (titeln anspelar för övrigt på den boxningsstil som heter Southpaw, vilket har att göra med att boxaren är vänsterhänt) haft lite mer kritik mot boxningen kanske jag hade gett den här filmen ett högre betyg. Det finns ett väldigt bra relationsdrama i botten, men tanken att boxningen löser allt är knappast rätt. Att boxning kan ge många arga unga män(niskor) en meningsfull tillvaro köper jag, men en film som den här bör lägga lite mer i vågskålarna än Billys ilska och benägenhet att sätta sig själv i centrum.

Det till trots, det är en god stunds underhållning, som hade kunnat nå lite längre. Samtliga skådespelare gör en bra insats, och Forest Whitaker är alltid en garant för bra skådespeleri.

southpaw

Köp Southpaw på:

CDON: DVD / Blu-ray

Discshop: DVD / Blu-ray

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 239 prenumeranter.
Om Magnus 1084 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

7 trackbacks/pingbacks

  1. Filmrecension: Demolition (2016) - Spel och Film
  2. Recension: Doctor Strange (2016) – Carling Creations
  3. Recension: Doctor Strange (2016) - Spel och Film
  4. Recension: Arrival - Blu-ray (2016) - Spel och Film
  5. Recension: Arrival – Blu-ray (2016) – Carling Creations
  6. Blizzard kör gratishelg med Overwatch - Spel och Film
  7. Blizzard kör gratishelg med Overwatch – Carling Creations

Kommentarer är stängda.