De bästa filmerna från 2004

Det är återigen dags att lista de bästa filmerna från ett specifikt år och den här gången är det dags för 2004. 2004 var ett bra filmår, helt klart, och jag fick svårt att hålla borta bubblarna från listan. Men, här är juryns resultat:

10. Day after Tomorrow

The-Day-After-Tomorrow
2004 trodde man att framtiden skulle se ut så här.

Även om miljökatastrofen kanske inte var den mest sannolika är det en bra film som intar plats 10 med sin frostighet. Jake Gyllenhaal gör en bra roll och Roland Emmerich som regissör lyckas peka på dagens miljöproblem på ett upplyftande sätt. Håller än idag.

9. Saw

Det gäller att såga av rätt ben när det kniper.
Det gäller att såga av rätt ben när det kniper.

Om du en dag befinner dig i ett sunkigt badrum, fastkedjad tillsammans med en främling, och enda alternativet att komma loss är att såga av dig benet, då vet du hur Adam och Lawrence kände sig i Saw. Klart annorlunda när den dök upp och den grep verkligen tag i mig. Sevärd och skrämmande. Fick många uppföljare, men originalet från 2004 känns ändå bäst.

8. The Punisher

Obs: Möter du den här killen får du hoppas att du inte har begått något brott. Gäller även p-böter.
Obs: Möter du den här killen får du hoppas att du inte har begått något brott. Gäller även p-böter.

Frank Castle är antihjälten som får se sin familj mördad och därefter ger sig ut för att få hämnd. Jag gillade den, inte minst för att Thomas Jane är helt rätt person att spela The Punisher.

7. Collateral

Tompa när han är som mest övertygande.
Tompa när han är som mest övertygande.

En film som fullständigt överraskade mig och vars slut är ännu mer överraskande – och sorgligt. Tom Cruise spelar lönnmördaren Vincent som kidnappar taxichauffören Max (Jamie Foxx) och resultatet är en visuellt tilltalande film som ställer de viktiga frågorna. Utan att ge några svar.

6. Dawn of the Dead

Lönehelg i Ullared, eller Zombieutbrott?
Lönehelg i Ullared, eller Zombieutbrott?

Även om jag än idag kan bli förbannad över att vapenhandlaren sitter och skjuter med ett prickskyttegevär när han har tillgång till en enorm vapenarsenal så är nyinspelningen av Dawn of the Dead en av mina favoriter. Från början till slut är det full fart och det här är ett av de bästa exemplen på bra zombiefilm. Plus i kanten för en rå humor som gav många (råa) skratt i biosalongen.

5. Van Helsing

Kärlek vid första ögonkastet. Tur väl det, med vampyrer och varulvar överallt kan första ögonkastet även bli det sista.
Kärlek vid första ögonkastet. Tur väl det, med vampyrer och varulvar överallt kan första ögonkastet även bli det sista.

Hugh Jackman och Kate Beckinsale i samma film kan inte bli dåligt och det blir det inte heller. Van Helsing är fylld med allt jag gillar och hur det än är med övernaturligheterna kan man inte tycka att det är en dålig film.

4. The Village

Bara vanliga bybor. Visst.
Bara vanliga bybor. Visst.

Mannen vars efternamn ingen kan uttala (eller komma ihåg) gjorde en rad bra filmer som startade med Sjätte Sinnet. Den sjätte filmen som M. Night Shyamalans regisserade var The Village och har precis som många av hans övriga filmer en ordentlig överraskning i bagaget. Intar en tredjeplats över hans bästa filmer på en helt annan lista, där Unbreakable intar förstaplats och Sjätte Sinnet en andraplats. Dessvärre känns det som om Shyamalan var som bäst runt 2004, efter den här filmen gick det bara utför.

3. Hotell Rwanda

En man med mer vapen än förstånd.
En man med mer vapen än förstånd. En vanlig syn i Hotell Rwanda.

Gripande och baserat på en sann historia. Av allt elände som skett i Afrika genom åren är folkmordet i Rwanda bland det värsta som har hänt, något som hotellägaren Paul Rusesabagina (som spelas av Don Cheadle) motverkade genom att erbjuda Tutsierna skydd på hans hotell.

2. Million Dollar Baby

milliondollarbaby2004
Jo, det är visst du som är Clint Eastwood! Jag har sett dig i Mannen med oxpiskan, Dirty Harry …

En av Clint Eastwoods bästa filmer, där Maggie Fitzgerald (Hillary Swank) har bestämt sig för att bli boxare. På sitt sätt i klass med Gran Torino. Million Dollar Baby handlar om så mycket mer än boxning.

1. 2004 års bäst film – The Machinist

Samma man. Två olika filminspelningar.
Samma man. Två olika filminspelningar.

En fantastisk film och en fantastisk insats av Christian Bale, som gick ner från runt 80 kilo till runt 50. Filmen och handlingen är grymt bra, men Bale gör det här till en minst sagt minnesvärd film.

 

Bubblare från 2004: I Robot, National Treasure, The Butterfly Effect, The Grudge, Alien vs Predator, Starsky & Hutch, Familjen är värre

 

Filmspanare som också listar 2004:

Fiffis Filmtajm

Movies-Noir

Rörliga bilder och tryckta ord

Jojjenito

We could watch Movies

The Nerd Bird

Fripps Filmrevyer

Filmmedia

Filmitch

Flmr

 

 

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

16 kommentarer

 1. Hehe. Inte ett enda överlapp. Damn.

  Jag har dock sett The machinist. den gick på filmfestivalen. Jag var inte riktigt lika imponerad som du. Är dock inte ett stort fan av varken C Bale eller filmer som bygger på att skådespelare har gått ner eller upp i vikt som huvudsaklig ”grej”.

  I övrigt har jag bara sett Day after tomorrow och Collateral, varav den senare är rejält mycket bättre…

  • Gött att vi gillar olika, det gör det ännu roligare att lista filmerna. 🙂 Jag menade dock aldrig att Bales viktnedgång var huvudsaken med Machinist, det var dock jäkligt imponerande över vilken självkontroll killen har. Och nog såg han vääääldigt sjuk ut i filmen tack var viktnedgången.

 2. The Machinist borde man ju se känner jag 🙂 Million Dollar Baby minns jag inte vad jag tyckte om, får dåliga vibbar av trailern när jag försökte friska upp minnet. Jag kan nog vara den enda som direkt ogillade Hotel Rwanda… Inga överlapp för övrigt 🙂

   • Svårt att sätta fingret på exakt vad det var så här långt i efterhand, själva storyn och konflikten i Rwanda är ju viktig att känna till, men filmen funkade inte alls för mig. Den kändes sentimental och icke-genuin på nåt sätt. Men jag har bara sett den en gång, kanske skulle tycka annorlunda i dag.

    • 🙂 Det skulle du kanske. Och visst är den sentimental och ibland verkar huvudpersonen Paul helt bortkommen, men jag tyckte nog att han var rätt genuin ändå. Fast jag gillar skådisen Cheadle, så jag kanske är lite påverkad av det. 🙂

 3. The Machinist, minsann… Tror jag hade helt fel förväntningar när jag såg den. Jag trodde det skulle vara någon slags skräckfilm och blev följaktligen rätt besviken. Sedan har jag inte gett den någon ny chans. Spännande att vi bägge två gillar Hotel Rwanda, det var lite otippat känner jag 🙂

 4. Galet, FYRA överlapp! Har det någonsin hänt? 😉 Kul att The Machinist föll dig så pass i smaken, jag har inte sett den på någon annan lista såhär långt. Och Van Helsing var lite otippad men det är alltid kul när det blir spridning på filmerna 🙂

  • :-), nä, det har nog aldrig hänt. Van Helsing måste jag själv se om någon dag bara för att jag gillar stämningen så mycket. Och det är verkligen kul med de här listorna! Någon gång måste vi ge oss på all-time-high.

 5. Collateral enda överlappen, och jag har den som nummer ett. Hotell Rwanda var en bubblare.

  Kul med The Day after Tomorrow. Ganska mysig katastrofrulle tycker jag.

  Dawn of the Dead med zombier som SPRINGER? Tack men nej tack. 😉

  Och Van Helsing?!?!?! 2004 års absolut sämsta film.

  • Jag håller ju egentligen med dig vad det gäller zombies som springer, men i Dawn tycker jag det fungerar så fantastiskt bra!
   Och Van Helsing rockar, vad du inte vet om honom egentligen är att han är … Wolverine!

 6. Wohoo! Äntligen någon mer som ser storheten i The Village! 😉
  Och Van Helsing med på listan! Men det var väl roligt! Tillhör dem som anser att den är misshandlad i omdömet av de flesta! Den är sevärd!

 7. 10. Day after Tomorrow

  Underhållande popcornfilm
  9. Saw

  På min lista

  8. The Punisher

  Har alltid avskytt filmerna om Punisher då de schabblar bort karaktären. Jane har dock gjort en kortfilm Dirty laudry där han sätter Frank Castle perfekt.
  7. Collateral

  På min lista
  6. Dawn of the Dead

  På min lista
  5. Van Helsing

  Fick 1/10 när jag såg om filmen för inte så länge sedan. Inte alls bra – tycker jag.
  4. The Village
  Tyckte det började gå utför redan vid Signs – tyvärr
  3. Hotell Rwanda
  Ej sett
  2. Million Dollar Baby
  Bubblare

  1. The Machinist
  Helt ok vad jag minns

  • Dirty Laundry måste jag se – bra tips! Jag håller med dig om att M.Night S… började gå utför redan vid Signs, men The Village tycker jag ändå är riktigt bra. Men du måste se om Van Helsing, den är bra. 🙂 Och Hotel Rwanda är grym, den borde du se.

11 trackbacks/pingbacks

 1. Bästa filmerna 2004 | The Nerd Bird
 2. Flmr vs Filmåret 2004! | Flmr
 3. FILMÅRET 2004
 4. 2004 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord
 5. Topp 10 filmer 2004 - Filmmedia.se
 6. 10 i topp: Filmer 2004 | Jojjenito – om film...
 7. Filmrecension: Southpaw (2015) - Spel och Film
 8. Filmrecension: Southpaw (2015) » Carling Creations
 9. Recension: Fear the Walking Dead Säsong 2 (2016) - Spel och Film
 10. Recension: Fear the Walking Dead Säsong 2 (2016) – Carling Creations
 11. Krönika – Var allt bättre förr eller är det en myt? Del 2 – Carling Creations

Kommentarer är stängda.