De bästa filmerna från 2004

Det är återigen dags att lista de bästa filmerna från ett specifikt år och den här gången är det dags för 2004. 2004 var ett bra filmår, helt klart, och jag fick svårt att hålla borta bubblarna från listan. Men, här är juryns resultat:

10. Day after Tomorrow

The-Day-After-Tomorrow
2004 trodde man att framtiden skulle se ut så här.

Även om miljökatastrofen kanske inte var den mest sannolika är det en bra film som intar plats 10 med sin frostighet. Jake Gyllenhaal gör en bra roll och Roland Emmerich som regissör lyckas peka på dagens miljöproblem på ett upplyftande sätt. Håller än idag.

9. Saw

Det gäller att såga av rätt ben när det kniper.
Det gäller att såga av rätt ben när det kniper.

Om du en dag befinner dig i ett sunkigt badrum, fastkedjad tillsammans med en främling, och enda alternativet att komma loss är att såga av dig benet, då vet du hur Adam och Lawrence kände sig i Saw. Klart annorlunda när den dök upp och den grep verkligen tag i mig. Sevärd och skrämmande. Fick många uppföljare, men originalet från 2004 känns ändå bäst.

8. The Punisher

Obs: Möter du den här killen får du hoppas att du inte har begått något brott. Gäller även p-böter.
Obs: Möter du den här killen får du hoppas att du inte har begått något brott. Gäller även p-böter.

Frank Castle är antihjälten som får se sin familj mördad och därefter ger sig ut för att få hämnd. Jag gillade den, inte minst för att Thomas Jane är helt rätt person att spela The Punisher.

7. Collateral

Tompa när han är som mest övertygande.
Tompa när han är som mest övertygande.

En film som fullständigt överraskade mig och vars slut är ännu mer överraskande – och sorgligt. Tom Cruise spelar lönnmördaren Vincent som kidnappar taxichauffören Max (Jamie Foxx) och resultatet är en visuellt tilltalande film som ställer de viktiga frågorna. Utan att ge några svar.

6. Dawn of the Dead

Lönehelg i Ullared, eller Zombieutbrott?
Lönehelg i Ullared, eller Zombieutbrott?

Även om jag än idag kan bli förbannad över att vapenhandlaren sitter och skjuter med ett prickskyttegevär när han har tillgång till en enorm vapenarsenal så är nyinspelningen av Dawn of the Dead en av mina favoriter. Från början till slut är det full fart och det här är ett av de bästa exemplen på bra zombiefilm. Plus i kanten för en rå humor som gav många (råa) skratt i biosalongen.

5. Van Helsing

Kärlek vid första ögonkastet. Tur väl det, med vampyrer och varulvar överallt kan första ögonkastet även bli det sista.
Kärlek vid första ögonkastet. Tur väl det, med vampyrer och varulvar överallt kan första ögonkastet även bli det sista.

Hugh Jackman och Kate Beckinsale i samma film kan inte bli dåligt och det blir det inte heller. Van Helsing är fylld med allt jag gillar och hur det än är med övernaturligheterna kan man inte tycka att det är en dålig film.

4. The Village

Bara vanliga bybor. Visst.
Bara vanliga bybor. Visst.

Mannen vars efternamn ingen kan uttala (eller komma ihåg) gjorde en rad bra filmer som startade med Sjätte Sinnet. Den sjätte filmen som M. Night Shyamalans regisserade var The Village och har precis som många av hans övriga filmer en ordentlig överraskning i bagaget. Intar en tredjeplats över hans bästa filmer på en helt annan lista, där Unbreakable intar förstaplats och Sjätte Sinnet en andraplats. Dessvärre känns det som om Shyamalan var som bäst runt 2004, efter den här filmen gick det bara utför.

3. Hotell Rwanda

En man med mer vapen än förstånd.
En man med mer vapen än förstånd. En vanlig syn i Hotell Rwanda.

Gripande och baserat på en sann historia. Av allt elände som skett i Afrika genom åren är folkmordet i Rwanda bland det värsta som har hänt, något som hotellägaren Paul Rusesabagina (som spelas av Don Cheadle) motverkade genom att erbjuda Tutsierna skydd på hans hotell.

2. Million Dollar Baby

milliondollarbaby2004
Jo, det är visst du som är Clint Eastwood! Jag har sett dig i Mannen med oxpiskan, Dirty Harry …

En av Clint Eastwoods bästa filmer, där Maggie Fitzgerald (Hillary Swank) har bestämt sig för att bli boxare. På sitt sätt i klass med Gran Torino. Million Dollar Baby handlar om så mycket mer än boxning.

1. 2004 års bäst film – The Machinist

Samma man. Två olika filminspelningar.
Samma man. Två olika filminspelningar.

En fantastisk film och en fantastisk insats av Christian Bale, som gick ner från runt 80 kilo till runt 50. Filmen och handlingen är grymt bra, men Bale gör det här till en minst sagt minnesvärd film.

 

Bubblare från 2004: I Robot, National Treasure, The Butterfly Effect, The Grudge, Alien vs Predator, Starsky & Hutch, Familjen är värre

 

Filmspanare som också listar 2004:

Fiffis Filmtajm

Movies-Noir

Rörliga bilder och tryckta ord

Jojjenito

We could watch Movies

The Nerd Bird

Fripps Filmrevyer

Filmmedia

Filmitch

Flmr

 

 

Om Magnus 1077 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.