De bästa filmerna från 2008

2008 var ett fantastiskt filmår med många bra filmer – och här är de filmer vi tycker var bäst:

 

10. Eagle Eye

EagleEye
Övervakningsdebatten startade innan den här filmen, men den gav bränsle till frågan om vi människor vill vara övervakade eller inte. Det är en spännande thriller med ett överraskande slut och jag kan inte annat än att fascineras av de möjligheter till övervakning som filmen målar upp. Definitivt en film värd att se.

 

9. Max Payne

Max Payne
Ibland händer det att spel blir film, även om det för det mesta är filmer som blir till spel. Max Payne började som ett FPS-spel med polisen Max Payne i huvudrollen. Filmen är baserad på det första spelet, där Max kommer hem och hittar sin familj mördad. Max Payne som film fick inte något särskilt bra mottagande, men jag gillar den skarpt. Den är mörk och mer originell än vad man kan tro när man läser de flesta recensioner.

 

8. Yes Man

yes_man
Kan du tänka dig att säga ja till allt, oavsett vad det är? Antagligen inte, och det har Jim Carrey i Yes Man också svårt för. Det blir som vanligt en komedi med högt tempo när han är igång, men det finns ett djupare budskap också. Vad är det värsta som kan hända om du säger ja till allt du tvekar inför att vilja göra? Våga kasta loss, släpp sargen och gör det där du inte vågar…

 

7. The Hurt Locker

THE HURT LOCKER
Om du fick välja vilket yrke du ville, skulle du då vilja vara bombtekniker i Irak? Det är ett yrke som kräver starka nerver i kombination med antingen en dödslängtan eller en brist på förmågan att bli rädd. The Hurt Locker handlar lika mycket om vansinnet i krig som det fruktansvärda i att vi aldrig lär oss. En film med eftertanke och spänning, väl värd sin sjundeplats.

 

6. The Happening

theHappening
Jag har alltid gillat M. Night Shyalamans filmer. De är överraskande, annorlunda och har alltid en känsla av att det finns någonting mer i världen. The Happening var inte en av hans bästa, men klart godkänd och förtjänar en sjätteplats på topplistan över 2008 års bästa filmer.

 

5. Wall-E

Wall-E
En ensam robot som städar i ett berg av sopor gick rakt in i våra hjärtan, trots att han bara var en robot. Wall-E fick sällskap av en kvinnlig robot vid namn Eva och snart utvecklades berättelsen i en helt ny riktning. Animerade filmer har alltsedan Toy Story riktats lika mycket till vuxna som barn och Wall-E kan ses av alla, med väldigt god behållning.

 

4. Valkyria

Valkyria
Tom Cruise lyckas övertyga i rollen som överste Claus von Stauffenberg. Filmen baseras på en verklig händelse där några officerare försökte ta död på Hitler. Andra världskriget har alltid fascinerat mig och det är lätt att fundera över vad som hade hänt om de hade lyckats.

 

3. Taken

taken
Kombinera Luc Besson med Liam Neeson och det går nästan inte att misslyckas. Taken är en thriller med hjärtattackstempo, där Liam Neeson som den pensionerade CIA-agenten försöker hitta sin kidnappade dotter. En och en halv timme går vansinnigt fort.

 

2. The Dark Knight

dark-knight
När Tim Burton gjorde om Batman 1989 förvandlade lyckades han skapa en helt ny bild av Batman. Resultatet var en mycket mörkare historia, något som Christopher Nolan plockade upp med ännu en version i Batman Begins, 2005. berättelse var trovärdig på ett helt nytt sätt. Batman Begins blev en succé och fick en uppföljare i The Dark Knight 2008. Där blev historien ännu mörkare, Heath Ledger gjorde en grym tolkning och Christian Bale är den bästa Batman hittills.
1. Gran Torino

grantorino
Filmen om den gravt rasistiske, grinige krigsveteranen Walt Kowalski är inte bara den bästa filmen från 2008, det är också en av de bästa filmer jag sett. Clint Eastwood gör sig bäst när han är tuff och hård, vilket han minst sagt är men här visar han att han faktiskt har känslor innanför det hårda skalet.

 

Sist, men inte minst måste jag också utnämna årets kalkon:

 

Indiana Jones och kristalldödskallens rike

indy.iv
Jag har alltid älskat filmerna om Indiana Jones och såg väldigt mycket fram emot en fjärde film – men WTF… Det började som en helt OK film och inledningen är grymt bra. Men tack vare slutet blir det bara… töntigt. Det

fungerar inte och Indy IV kommer aldrig i mina ögon betraktas som en äkta Indy.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

11 kommentarer

 1. Böjd att hålla med dig om årets kalkon, hur de fick med Helen Mirren i den soppan övergår mitt förstånd. Ett par, tre överlapp vad jag kan se men för min del tycker jag nog inte att varken Yes Man eller The Happening var listvärdiga. Jim Carrey börjar falla i samma familjesliskfälla som Adam Sandler och Wahlberg klarar inte riktigt av att bära upp Shyamalans tokerier.

  • Jag förstår vad du menar med Yes Man och Carrey – han har verkligen hamnat i ett fack (undantaget The Number 23) – men jag kan inte låta bli att gilla konceptet med filmen. 🙂 Wahlberg… är en historia för sig, men berättelsen var så bra att jag ändå tog med den. Kul att du också satte Dark Knight som tvåa. Din förstaplacering måste jag kolla upp.

 2. Här var det inte många överlapp.

  Endast Taken.
  Dark knight hade jag med som bubblare.
  1, 4, 5 och 10 är helt ok filmer.
  De övriga får jag nog konstatera att det är smaken är olika. Mycket blandade listor detta filmår

  • Kul att smaken ändå är så olika – och Taken verkar ju ha seglat in på flera topplistor.
   Eden Lake och 4bia var två filmer på din lista som jag måste kolla in! Grymt bra sätt det här att få många nya tips!

 3. Varför syns inte min lååånga kommentar? Har skrivit om och skickat den flera gånger nu, loggat in på Disqus och haft mig, varför är det så krångligt? 🙁

  • Tråkigt att det inte funkade med kommentaren, Disqus verkar krångla ordentligt ibland…

 4. Orkar inte skriva om alltihop igen men jag kan ta en kortversion.

  Jättekul att du var med och listade!
  Tack för två filmtips som jag inte sett! (din 9:a och 10:a)
  Har du fått mersmak på listandet och vill vara med när 1998 ska avhandlas (18/8)?

  • Jättekul att jag fick vara med och lista – stort tack! Och jag är gärna med och listar 1998. 🙂

 5. Roligt med spelperspektivet, själv är jag ingen tv-spelare eller dataspelare av rang, är mer av den nostalgiska sorten som gillar gamla Donkey kong, Super Mario och sånt. Så här kanske man kan lära sig ett å annat!

  Din nr 10 och 9, Eagle Eye och Max Payne har jag inte sett, inte nr 8, Yes Man heller. Fast jag gillar typ alltid Jim Carrey, så det borde funka för mig. Carrey var med på min 1999-lista (Man on the Moon). Hurt Locker har varit med på många listor, så även din. Härligt.

  Ha ha, och att du listar The Happening på plats 6… ja, vad ska man säga 🙂 Jag kan förstå om man har med den för att man gillar den på ett ironiskt plan, annars not so much. Den är ju helt sinnessjuk den filmen, för alltså… OBS Spoilervarning i följande kommentar!

  … träd som får folk att skjuta sig själva? Hahahahahahahhaa! Åh gud.

  Wall-E är mys rakt igenom. Valkyria har jag inte sett, bara hört talas om. Den skulle jag nog kunna tänka mig att se. Nu när både du och Fiffi listar Gran Torino börjar den kännas värd att se! Håller med om Indy. Konstig uppföljare.

  • Gillar du Carrey kommer du gilla Yes Man – han är i god form där. Kul också att det fanns lite guldkorn att vaska fram i min lista.
   När det gäller The Happening så är jag helt med på vad du tänker, men se det inte som att det är träden utan att det är naturen i stort. Växterna släpper ifrån sig något nervgift i självförsvar mot människans skövlingar. Lite krystat, men det känns i mina ögon som inte alltför långsökt om man betraktar naturen som en organism. Djupsinnigt, jag vet – och man får inte alltför mycket förklaringar i filmen. 🙂
   Valkyria är grymt bra, även om den blir lite tjatig ibland. Cruise gör en av sina djupare roller och det är lätt att fånga konflikten inom honom.
   Gran Torino är också väldigt värd att se, hade inga problem att placera den som en etta.
   När det gäller blandningen mellan spel och film; hoppas att du hittar några bra tips på nya spel. Och jag kanske borde dyka ner i lite nostalgi, gamla spel håller fortfarande vad det gäller spelvärde. 🙂

   • Yes man 😉

    Tro mig, INGEN missade poängen med The Happening 🙂 Men det gör det inte till en bra film. Men jag ska sluta hacka på din listfilm nu… Fast som jag sa tidigare, jag älskar att hata den!

    Ja, Donkey Kong! Jag regerade på det i mellanstadiet.

13 trackbacks/pingbacks

 1. Årets bästa filmer 2008 | FILMITCH
 2. Flmr vs filmåret 2008! | Flmr - en sorts filmblogg
 3. FILMÅRET 2008
 4. De bästa filmerna 2008 av flera bloggare | Spel och Film
 5. 10 i topp: Filmer 2008 | Jojjenito – om film...
 6. 2008 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord
 7. Harrison Ford - Spel och Film
 8. Recension: Erased (2013) - Spel och Film
 9. De bästa filmerna från 2004 - Spel och Film
 10. Harrison Ford » Carling Creations
 11. Recension: Dirty Harry (1971) - Spel och Film
 12. Recension: Dirty Harry (1971) – Carling Creations
 13. Kommer Clas Ohlson tillbaka? - Money Cowboy

Kommentarer är stängda.