Recension: Chernobyl (2019)

chernobyl

I april 1986 exploderar reaktorn på kärnkraftverket i Tjernobyl och orsakar en av de värsta katastroferna på ett kärnkraftverk. Chernobyl är TV-serien som berättar om katastrofen och vad som hände direkt efter olyckan.

Världen var förstås väldigt annorlunda 1986. Maktkampen mellan väst och öst var väldigt påtaglig och Sovjet var en supermakt. En supermakt där väldigt få nyheter läckte ut, även när det gällde en katastrof som kunde ha effekter som påverkade hela världen.

Tidskänslan har författaren Craig Mazin och regissören Johan Rench lyckats fånga väldigt väl. Chernobyl har fått goda betyg överallt och jag tänker sälla mig till skaran som hyllar den här TV-serien. Det är ingen tvekan om att en av världens värsta katastrofer är intressant att berätta om och Chernobyl gör det utifrån det perspektivet från människorna som upplevde katastrofen.

På sätt och vis har Chernobyl ingen huvudperson, katastrofen skildras ur många perspektiv och kanske mest framträdande är Boris Shcherbina (väldigt väl spelad av Stellan Skarsgård). Shcherbina fick uppdraget av den sovjetiska regeringen att övervaka och hantera katastrofen på plats.

chernobyl

Att belysa en så här allvarlig katastrof ur det mänskliga perspektivet och få det trovärdigt är en konst. Chernobyl gör det väldigt väl och tillsammans med att man målat upp miljön väldigt trovärdigt blir Chernobyl en av de bästa TV-serierna på länge.

Jag tänker inte ge mig in på debatten som har varit, där många röster har höjts för att påtala att Chernobyl visar på hur farlig kärnkraft är. Jag skulle hellre vilja belysa det som är uppenbart och inte behöver diskuteras. Regeringen mörklade och ljög. Inte minst förminskade de hjälteinsatserna från räddningstjänst och personalen på kärnkraftverket. Det var mänskliga misstag som ställde till det, men det var också mänskliga insatser som stoppade katastrofen från att bli ännu värre. Deras historia berättas i Chernobyl och om du inte ska de TV-serien av någon annan anledning bör du se den för att hedra deras offer.

Betyg: 5/5

Fakta Chernobyl

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 321
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-10-21
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Chernobyl (2019) - Filmfeed

Kommentarer är stängda.