De bästa filmerna från 1983

Jedins återkomst

Åttiotalet var, enligt min ödmjuka uppfattning, det bästa årtiondet någonsin vad det gäller film. En gyllene era på många sätt, och år 1983 är inget undantag. Men vissa filmer var förstås bättre än andra, och här är de filmer jag tycker är bäst från 1983, utan inbördes ordning.

10. Föräldrafritt

Tom Cruise släpper loss i en film som kanske inte är hans allra bästa, men väl värd att nå 1983 års topplista. Lagom oskyldigt och lagom med action för en stunds hjärndöd underhållning.

9. Scarface

Brian de Palma, Al Pacino och Michelle Pfeiffer i ett maffiainspirerat actiondrama. Vad mer behövs?

8. Flashdance

Dansa och nå berömmelse. Episk berättelse, tidlös musik och ett skådespel som håller även 37 år senare.

7. Christine

Listans andra Stephen King-film. Visserligen når den inte upp till Cujos nivå, men likväl är det en klassiker väl värd att nämnas på en topplista från 1983. En bil som får liv och jagar livet ur nördarna, allt i regi av självaste John Carpenter.

6. Ombytta roller

Fattig blir rik och tvärtom. Komedi med Eddie Murphy som lämnar få oberörda. Här pratar vi socialt experiment på hög nivå och en komedi som gjorde avtryck långt in i framtiden. Från 1983 till idag håller Ombytta Roller fortfarande.

5. Cujo

1983
Visst, lite teaterblod, men vem kan bli rädd för… eller vänta lite…

Instängd i en bil? En rabiessmittad hund i närheten? Vad gör du i en tid då inte mobiltelefonerna var något som satt fastklistrat i varje människas näve? Skriker? Nja, det kanske kan verka som en bra idé, men i Stephen Kings värld är skrik bara en bekräftelse på att det kommer att gå åt hel…

4. Ett päron till farsa

Så här började det. Chevy Chase som Clark Griswold i en komedi som fått miljoner – om inte miljarder – människor att skratta.

3. Wargames

Högaktuellt ämne, särskilt idag, när AI verkligen är på väg att bli vad man 1983 trodde om intelligenta datorer. Matthew Broderick är hackaren som är på väg att starta världskrig när han ”spelar” mot en AI.

2. Jedins Återkomst

Den första Star Wars-trilogin avslutades med Jedins Återkomst, och ibland kan man önska att det hade slutat där. De tre första filmerna fick sin episka avslutning i en film som inga Star Wars-fans kan glömma. Mark Hamill, Carrie Fisher och Harrison Ford gjorde Star Wars till en saga som aldrig kommer att dö.

1. The Dead Zone

1983

En av Stephen Kings bästa och klart sevärd än idag. Christopher Walken gör en makalöst bra insats och vem kan inte sympatisera med honom i rollen som Johnny Smith?

Vill du se fler årstopplistor så har följande Filmspanare en lista med de bästa filmerna från 1983:

Jojjenito
Filmitch
Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Movies – Noir
Flmr
Rörliga bilder och tryckta ord
Filmmedia
Absurd Cinema
Filmfrommen