De bästa filmerna från 2002

2002 kan jag bara konstatera som ett rätt bra filmår. Det var svårt att sätta ihop en rättvis lista och flera av filmerna åkte upp och ner på listan. Förutom ettan, den var given.

10. The Sum of all fears

Ben Affleck och Morgan Freeman inleder listan med en politisk thriller om kärnvapen. Gillar verkligen händelserna i den här filmen.

9. 28 dagar senare

Zombies på ett nytt sätt, fartfyllt och skrämmande. Många bra filmatiseringar av öde gator!

8. Spider-Man

Även om jag inte gillar Tobey Maguire tyckte jag att han klarade rollen som Peter Parker rätt okej, och storyn var tillräckligt nära serietidningen för att hålla. Kirsten Dunst har jag aldrig tyckt spelar särskilt bra, och inte här heller, men totalt sett tar filmen sig in på listan mycket på grund av James Franco och Willem Dafoe.

7. Equilibrium

Svårt att hitta rätt placering för Equilibrium, men jäklar vilken dystopi som lyfts av både Christian Bale och Sean Bean. Kanske borde ligga högre på listan.

6. Minority Report

Tom Cruise i högform i en av de bästa sci-fi-filmerna under 2000-talet. Se den och fundera över tekniken i filmen, vi är snart där med mycket (dock inte de kognitiva).

5. Signs

Jag tillhör dem som gillar det mesta av M. Night Shyamalan, och The Signs är inget undantag. Sorglig och humoristisk på samma gång. Mel Gibson i en annorlunda roll och Joaquin Phoenix överraskade.

4. The Ring

Första gången jag såg en hel biograf hoppa tillbaka i stolarna var i The Ring. Bra version av originalet som är skrämmande än idag. Naomi Watts är grymt bra!

3. Resident Evil

Förutom de övermuterade monstren är Resident Evil en grymt bra zombiefilm, där Milla Jovovich gör en bra insats. Bra berättat också om den konstgjorda intelligens som finns i The Hive.

2. Röd Drake

Betydligt bättre filmatisering än den första av Thomas Harris roman. Anthony Hopkins gör aldrig en dålig film och det gäller även Edward Norton. Grymt bra spelat av alla och en otroligt spännande berättelse.

1. Lord of the rings: The Two Towers

Kan inte annat än att sätta De två tornen på en förstaplats. Trilogin håller än idag och är mästerligt filmad, utförd och varenda skådis håller hela vägen.

Bubblare: We Were Soldiers, Panic Room, The Transporter, Catch me if you can, Men in Black II, Bourne Identity

Fler Filmspanare har recenserat år 2002:

Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Fiffis Filmtajm
Filmitch
Flmr
The Nerd Bird