De bästa filmerna från 2003

När jag först började fundera på 2003 som filmår kändes det spontant inte som att det kunde finnas särskilt många bra filmer från det året. Det visade sig vara fel, även om det inte var det bästa år jag upplevt. Efter att ha rannsakat mitt film-minne ett tag insåg jag att det fanns en anledning till att jag trodde 2003 var ett riktigt dåligt år. Anledningen heter Matrix Reloaded och Matrix Revolutions. Totalflopp utan dess like. Hur som helst, här kommer min version av 2003 års bästa filmer.

10. Bruce den allmäktige

2003 bruce almighty
Bara en av fördelarna med att vara allsmäktig, man kan få så många fingrar man vill.

Jag måste ha med minst en komedi på de här listorna och Almighty Bruce platsar in på plats 10 med gudomliga krafter. Morgan Freeman är en lättsint Gud och Jim Carrey får leka med guds krafter. Episk scen där Steve Carrel är nyhetsankare.

9. Identity

2003 Identity
Vem är vem? Jag har ingen aning, det handlar om Identity.

En överraskande film med ett minst sagt intressant persongalleri.

8. Åter till Cold Mountain

2003 cold mountain
Jag önskar att jag också hade hatt. Alla andra har ju hatt.

Egentligen inte min kopp te, men samtidigt hade den en så schysst stämning att den bara måste platsa på topplistan över 2003 års bästa filmer.

7. Monster

2003 monster
Vem är det värsta monstret? Monstret själv, eller monstret som skapat monstret?

Alldeles innan Monster hade premiär hade jag skrivit en artikel om Aileen Wuornos, som Monster baseras på. Att se Charlize Theron som Aileen var en upplevelse i sig, och en fascinerande film om ett tragiskt livsöde.

6. X-Men 2

2003 x-men 2
Jag kom bara för att fråga om du får dina järntabletter här inne i fängelset.

Kryssmännens uppföljare är riktigt bra och även om det inte är den bästa filmen i X-men-serien är den klart värd en sjätteplats.

5. Terminator 3: Rise of the Machines

2003 terminator 3
Livet är tufft i framtiden. Kistbärarna blir bara färre och färre samtidigt som de måste försvarar sig.

Jag tillhör dem som tyckte att T3 faktiskt var helt ok, även om den elaka Terminatorn inte var särskilt skrämmande. Däremot innhöll T3 rätt mycket mörk humor och det är en underhållande actionrulle.

4. Underworld

2003 underworld
Blek? Är det så konstigt, jag får bara vara ute på natten!

Kate Beckinsale visade sig vara en mycket bättre vampyr än vad hon var som våp i Pearl Harbour. Underworld förnyade hela vampyrgenren.

3. Tears of the Sun

2003 tears of the sun
Jepp, det stämmer. De är stenhårda.

Mer tragiskt än så här blir det förmodligen inte. Kriget i Nigeria skördade oerhört många offer och eländet som utspelas i filmen är förstås bara en bråkdel av hur eländigt det var. En av Bruce Willis bästa filmer.

2. The Life of David Gale

2003 the life of david gale
David Gale, en man med principer.

Dödsstraff – ja eller nej? Efter att ha sett den här filmen kanske du ändrar dig, oavsett vad du tyckte innan. Kevin Spacey i sin bästa roll, trots insatsen i Sven.

1. Sagan om Konungens Återkomst

2003 return of the king
Den gröna smörjan i bakgrunden var kanske filmens enda svaghet.

Avslutningen på Peter Jacksons storverk kan inte inta någon annan plats än förstaplats. Episkt och så välgjort att filmen nästan överträffar boken.

 

Bubblare: Anger Management, Gothika, Lara Croft, Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse, Hitta Nemo, Daredevil

Sämsta filmer: Matrix Revolutions och Matrix Reloaded – snacka om att förstöra en trilogi efter en makalöst bra första film.

 

Ett gäng andra filmspanare har också listat 2003 års bästa filmer:

Jojjenito

Movies-Noir

Fripps Filmrevyer

Fiffis Filmtajm

Rörliga bilder och Tryckta Ord

Filmitch

Flmr

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

12 kommentarer

 1. Här kan vi snacka om att inte pricka mycket rätt. Våra listor skiljer sig ordentligt 😉 Den enda jag nämner (utanför min lista) är Terminator 3 då det var en besvikelse. Din bubblare Hitta Nemo har jag på tionde plats (dock behöver jag se om den för att se hur den håller).

  På din topp tio är den nog Identity som jag gillar mest.

 2. Instämmer med Jojjenito smaken är verkligen olika – Identity och X-men 2 är nog de filmer jag gillar bäst på listan. Underworld såg jag på bio och somnande 😉 Gale var inte så tokig men tappade bollen totalt i tvisten mot slutet. Tears of the sun får jag ta och spana in.

 3. Jamen ETT överlapp är inte fy skam (det gäller att se på det positivt) 😉

  Identity har jag inte sett men den skriver jag upp på ska-se-listan.

 4. 10. Bruce den allmäktige – Yay, jag gissade rätt. Men själv tycker jag nog inte att den är så bra, den har en par bra scener men den blir alldeles för smörig
  9. Identity – Ok thriller men slutet var lite trist
  8. Åter till Cold Mountain – Mja, pekoral
  7. Monster – Överlapp, mkt bra film
  6. X-Men 2 – Överlapp
  5. Terminator 3: Rise of the Machines – Nja, ingen jättehit för min del
  4. Underworld – Får se hur det blir, kommer att se om den snart, kanske den blir bättre då 😉
  3. Tears of the Sun – Mja, minst sagt… https://bilderord.wordpress.com/2011/09/16/tears-of-the-sun-2003/
  2. The Life of David Gale – Rätt kul koncept, men den fastnade inte riktigt
  1. Sagan om Konungens Återkomst – Yay, överlapp. Klart LOTR måste vara med på listan 😀

 5. Hehe. Två överlapp, en på min lista och en som var den största besvikelsen för mig!

  10. Bruce den allmäktige – inte sett hela, bara snippets på tv då och då. Blev inte speciellt imponerad tyvärr. Men svårt att bedöma då jag inte sett hela filmen som den ska ses.

  9. Identity – inte sett, men den står i dvd-hyllan och väntar

  8. Åter till Cold Mountain – inte sett, inte sugen heller

  7. Monster – inte sett, inte sugen alls

  6. X-Men 2 – bra popcornrulle, ingen listfilm för mig dock

  5. Terminator 3: Rise of the Machines – årets besvikelse för mig

  4. Underworld – kul med serier och jag har sett denna två gånger. Tror jag gav den 2/5 vid andra titten

  3. Tears of the Sun – inte sett, trodde denna fått ganska risig kritik

  2. The Life of David Gale – inte sett, inte sugen

  1. Sagan om Konungens Återkomst – Här är den, överlappet. Årets mest emotsedda film levde inte upp till hypen (det gröna slajmet var en av anledningarna, de tusen sluten en annan) men klart den ska vara med på listan!

  Bra lista ändå! Mycket Hollywood, men vem har inte det!

  • David Gale tror jag nog du skulle gilla. Och jag förstår dig vad det gäller T3, den tog sig för mig först efter tredje gången jag såg den. Sagan och det gröna slajmet är en historia för sig, men jag väljer att se förbi det där nötiga inslaget. Resten är ju bara episkt. 🙂

9 trackbacks/pingbacks

 1. Flmr vs Filmåret 2003! | Flmr
 2. FILMÅRET 2003
 3. 2003 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord
 4. Årets filmer 2003 | FILMITCH
 5. 10 i topp: Filmer 2003 | Jojjenito – om film...
 6. Topplistan Julfilmer - Spel och Film
 7. Topplistan Julfilmer » Carling Creations
 8. Filmrecension: Nyckeln till frihet (1994) - Spel och Film
 9. Filmrecension: Nyckeln till frihet (1994) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.