Den som är satt i skuld är aldrig fri: Fem fängslande filmer om lån

1. The Debt Collector

Den här filmen är egentligen en uppföljare. Men man behöver inte ha sett “ettan” för att se uppföljaren. Filmen handlar om French, en vältränad kampsportskunnig gymägare som har finansiella utmaningar. Men istället för att undersöka vilka attraktiva lånemöjligher som finns på marknaden, vilket vore det mest civiliserade att göra, börjar huvudrollsinnehavarna att arbeta för en tvivelaktiga lånehaj. Vilket givetvis är premissen för filmen – så det är minst sagt en händelserik berättelse – kanske en aning mer “plodriven” än karaktärsstyrd.

2. The Bill Collector

Om den föregående var en actionrulle med mer dramatiska förtecken är detta en komedi. Den handlar om Lorenzo Adams. Han arbetar för en skuldsaneringsfirma, eller ja, snarare ett skuld-in-drivningsbolag inom B2B. Medans Lorenzo gör sitt jobb hamnar han själva i skuld. Eller en mycket gammal skuld har jagat fatt på honom. Lorenzo får tre veckor på sig att betala tillbaka 100 000 dollar. Det är givetvis ett olagligt lån det rör sig om. Lorenzo ser ingen annan utväg än att vara mycket kreativ, och överoptimistisk. Han bestämmer sig för att svindla firman han jobbar på en och en kyrklig organisation. Givetvis går allt/inget efter planen.

3. The Debt / Oliver’s deal

Den här pärlan är en thriller som inte handlar om låneinsamling så mycket som konceptet av skuld som sådant. The Debt handlar om en statsskuld till sin befolkning eller sina medborgare. Landet är Peru. En affärsman vid namn Oliver Campbell försöker få fingrarna på en bortglömd skuld han har på Peru. För att den peruanska statsmakten ska kunna hantera skulden måste de genomföra en rad radikala besparingar vilket gör tillvaron för landets befolkning högst obehaglig. Filmen handlar om hur gränslös en människa kan bli för pengar.

Foto. Unsplash.com

4. Widows

Den här stjärnspäckade guldrullen har självaste Gillian Flynn som manusskrivare. Visserligen tillsammans med Steve McQueen. Men de som läst hennes böcker (vilka de flesta filmatiserats) anar vilken nagelbitare det här måste vara. Filmen är visserligen baserad på en brittisk tv-serie från tidigt 80-tal. Men filmen är betydligt mer fängslande. Premissen för storyn är fyra änkor som inte känner varandra. Deras män, däremot, har känt varandra tillräckligt väl för att genomföra ett rån tillsammans. Rånet gick inte bra och nu vill den blev rånad att kvinnorna ska betala tillbaka pengarna. Kvinnorna bestämmer sig för att arbeta tillsammans för att slutföra det deras män en gång påbörjade.

5. Forgive us our debts

En man som förlorat sitt arbete börjar få det ekonomiskt knapert – kreditorerna börjar så att säga banka på hans dörr – han börjar därför att arbeta för en fogde. Men det visar sig (givetvis) att han börjat arbeta för en högst obehaglig fogde. Kanske rent av djävulen. Att detta får icke önskvärda konsekvenser kan man således garantera. Vilket givetvis gör filmen rätt så underhållande.