Drottning Margareta börjar spelas in i mars

Det historiska dramat Drottning Margareta kommer att komma ut på bio nästa år. Filmen är fylld av många talangfulla skådespelare, inte minst Trine Dyrholm, som spelar titelfiguren.

Handling

Filmens officiella summering lyder så här: ”Året är 1402. Margareta har lyckats med vad ingen man har gjort innan henne. Hon har samlat Danmark, Norge och Sverige i en fredsunion som hon ensam regerar genom hennes unga, adopterade son Erik. Unionen är full av fiender och Margareta planerar därför ett arrangerat äktenskap mellan Erik och en engelsk prinsessa. En allians med England ska säkra unionens status som en ny europeisk stormakt, men en hissnande konspiration är på gång som kan förgöra Margareta och allt hon tror på.”

Skådespelare

Trine Dyrholm, som är en Danmarks främsta skådespelerskor inom film, TV och teater, spelar rollen som drottning Margareta. Hon har bland annat var it i med i Hjärter dam (2019) och Kollektivet (2016); båda rollerna vann henne priser.

Övriga roller kommer att spelas av skådespelare av olika nationaliteter, bland annat svenskarna Suzanne Reuter (Yrrol-En kolossalt genomtänkt film (1994)), Simon J. Berger (Torka aldrig tårar utan handskar (2012)), Magnus Krepper (Solsidan (2010-2013), Thomas W. Gabrielsson (A Royal Affair (2012)) samt tysken Richard Sammel (Inglorious Bastards (2009).

Regissören Charlotte Sieling

Charlotte Sieling har regisserat ett antal långfilmer och TV-serier i sin karriär, till exempel filmen The Man (2017) och TV-serien Queen of the South (2016). Hon regisserade även den prisbelönta TV-serien Bron (2011).

Ingen har gjort en filmatisering om drottning Margareta, trots att hon både är en viktig och intressant historisk figur. Därför ville Sieling göra en film om henne och berätta historien om kvinnan som skapade Kalmarunionen. Sieling ansåg också att trots att händelserna utspelade sig för sexhundra år sedan kunde den moderna kvinnan känna igen sig i Margaretas svårigheter, särskilt svårigheten att jonglera karriär, familj och moderskap.

Drottning Margareta börjar spelas in nu i mars och beräknas komma ut på bio under våren 2021.

Om Jill Johansson 372 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).