Dune 2 är nu under produktion

Produktionen av Dune 2 är nu officiellt börjat. Filmens officiella Twitter-konto delade med sig av nyheterna.

Innan meddelandet förväntades filmandet börja nu i början av hösten 2022 i Budapest med författaren/regissören Denis Villeneuve som huvudansvarig, precis som i den första filmen. Dune – som vann sex Oscars – släpptes 2021 under pandemin både på biografer och på HBO Max, men uppföljaren förväntas att bara släppas på biografer. Filmen har även nyligen ändrat sitt utsläppsdatum med några veckor när det flyttades från den 20 oktober 2023 till den 17 november 2023.

Skådespelare

Förutom att skådespelare som Timothee Chalamet (Paul Atreides), Zendaya (Chani) och Stellan Skarsgård (baronen Vladimir Harkonnen) återvänder i sina gamla roller kommer uppföljaren bland annat att ha Florence Pugh som prinsessan Irulan och Austin Butler som Feyd-Rautha på rollistan.

Villeneuve om Dune 2

Innan i år pratade Villeneuve om hur hög pressen är på Dune 2. ”I den första filmen handlade det mer om att försäkra oss om att vi lyckades med att skapa världen från boken och att filmen blev accepterad av fansen. Nu handlar det om att vi måste kunna avsluta den första boken, och därför finns det några premiser i den första filmen som jag måste ignorera. Så, ja, jag skulle säga att det på vissa sätt finns mer press på den andra filmen.”

Villeneuve tillade att Dune 2:s manus är ett progressivt arbete. Dock hade han en färdig version av manuset redan i mars så att de hade någonting att arbeta med när de började filma. Beroende på hur filmandet går kan manuset komma att ändras flera gånger ända tills regissören gör sitt allra sista val.

///

Den första Dune-filmen, trots alla hard core-fansen som var väldigt kritiska över den nya filmatiseringen, har fått väldigt bra recensioner av både kritiker och fans. Vi får se om Villeneuve kan avsluta den första boken på ett tillfredsställande sätt. Håll ögonen öppna för fler nyheter!

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).