Eggers version av Nosferatu på fötter igen

Robert Eggers nyversion på den klassiska vampyrfilmen Nosferatu har stött på många hinder under de fem år som regissören har försökt att få igång projektet. I mars berättade han att han hade förlorat sina huvudrollsinnehavare och funderade allvarligt på att strunta i projektet, eftersom ingenting gick som det skulle. Nu har dock Bill Skarsgård och Lily-Rose Depp gått med på att spela huvudrollerna och projektet är på fötter igen.

Detta är inte första gången som Eggers har gjort en nyversion av Nosferatu. När han var tonåring gjorde han en teateruppsättning av berättelsen som en skolprojekt. Uppenbarligen kände han att han ville ge berättelsen ännu en chans att bli berättad eftersom han för fem år sedan började försöka få ihop resurser för att den här gången regissera en film om Nosferatu.

Från början var det meningen att Ana Taylor-Joy och Harry Styles skulle ha huvudrollerna: Taylor-Joy var med i Eggers första film, The Witch, och Styles hade precis börjat med sin solokarriär som filmstjärna. I slutänden skedde det en schemakrock som gjorde att varken Taylor-Joy eller Styles kunde vara med i filmen. Eggers valde att pausa projektet och började istället jobba på sin vikingafilm The Northman, som kom ut på bio och streaming i april tidigare i år. Nu har han äntligen hittat sina nya huvudrollsinnehavare i Skarsgård och Depp och kan påbörja projektet igen.

Om Nosferatu

Nosferatu, som först kom ut 1922 som en stumfilm, var en oauktoriserad och ickeofficiell adaption av Bram Stokers Dracula. Den följer på många sätt berättelsen i boken, som startar med att en vampyr bjuder hem en mäklare till sitt slott i hopp om att köpa ett hus på en ny plats där han kan suga blodet ur invånarna.

Prana Film försökte ändra vissa namn för att undvika upphovsrätt (t. ex. Count Dracula blev Count Orlok), men Stokers ättlingar stämde dem och vann. Domen var att alla kopior av filmen skulle förstöras, men några överlevde. Under det århundrade som följde blev filmen en klassiker hos skräckfans.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).