Erotiska filmer med spänning

Erotiska filmer finns det förstås en hel del av, men det är sällsynt med erotiska filmer som både är spännande och innehåller en lagom mängd erotik – utan att för den sakens skull gå för långt. Vi har hittat några som vi listar här.

”Jagged Edge” (1985)

agged Edge är en amerikansk kriminalthriller från 1985, regisserad av Richard Marquand och med huvudrollerna spelade av Glenn Close och Jeff Bridges. Handlingen kretsar kring en framgångsrik författare vid namn Jack Forrester (Jeff Bridges) som anklagas för mordet på sin fru.

Efter att ha gripits för brottet, anlitar Forrester en advokat vid namn Teddy Barnes (Glenn Close) för att försvara honom. Teddy är initialt skeptisk till Forrester och tror att han är skyldig, men hon börjar snart att tvivla på bevisen och utforskar alternativa teorier.

Under rättegången avslöjas flera oväntade vändningar och ledtrådar, inklusive hemligheter från offrets förflutna och en hemlig affär som Forrester hade med en annan kvinna. Teddy kämpar för att hitta bevis som kan fria Forrester och hennes egen säkerhet blir hotad när hon närmar sig sanningen om vad som verkligen hände.

Jagged Edge är en spännande thriller med en twistig handling och många oväntade vändningar. Filmen blev en stor succé när den släpptes och anses fortfarande vara en av de bästa kriminalthrillers från 1980-talet.

Fifty Shades of Grey (2015)

Fifty Shades of Grey är en amerikansk erotisk romantisk dramafilm från 2015, baserad på romanen med samma namn av E.L. James. Filmen, regisserad av Sam Taylor-Johnson, har Dakota Johnson och Jamie Dornan i huvudrollerna som Anastasia Steele och Christian Grey.

Handlingen kretsar kring Anastasia Steele, en universitetsstudent som träffar den framgångsrike affärsmannen Christian Grey under en intervju. De inleder snabbt en romantisk relation, men Anastasia upptäcker snart att Christian har en sadistisk och dominant sida som han vill att hon ska utforska med honom. Anastasia är osäker på om hon är redo för den här typen av sexuella aktiviteter, men fascineras samtidigt av Christian och hans förflutna.

Filmen utforskar teman som sexuell dominans och underkastelse, självupptäckt och romantisk kärlek. Här används också en hel del sexleksaker. Trots att filmen fick negativa recensioner för dess skildring av BDSM och den romantiserade framställningen av en kontrollerande och manipulativ partner, blev det en stor kommersiell framgång och ledde till två uppföljare, Fifty Shades Darker och Fifty Shades Freed.

”Body Double” (1984)

Body Double är en amerikansk thriller från 1984, regisserad av Brian De Palma och med huvudrollerna spelade av Craig Wasson och Melanie Griffith. Handlingen kretsar kring en skådespelare vid namn Jake Scully (Craig Wasson) som lider av klaustrofobi och förlorar sitt jobb efter en panikattack under en filminspelning.

Jake blir erbjuden en plats att bo i Los Angeles av en vän och upptäcker att hans lägenhet har en fönster som vetter mot en annan lägenhet där en kvinna dansar och utför erotiska handlingar. Jake blir besatt av att titta på henne och när hon mördas under en natt, blir han huvudmisstänkt.

Jake bestämmer sig för att undersöka mordet på egen hand och börjar utforska stadens underjordiska värld av porrindustrin och möter Holly Body (Melanie Griffith), en porrskådespelerska som kan ha information om mordet. Jake går under täckmantel som en annan skådespelare och infiltrerar en filminspelning för att försöka lösa fallet.

Body Double är känd för sin stiliserade regi och visuella stil, samt för sin användning av Hitchcock-liknande spänning och vändningar. Filmen anses vara en av De Palmas mest framstående verk och en viktig film inom amerikansk 80-tals filmindustri.

”Basic Instinct 2” (2006)

Basic Instinct 2 är en amerikansk erotisk thriller från 2006, regisserad av Michael Caton-Jones och med Sharon Stone i huvudrollen som Catherine Tramell. Handlingen kretsar kring Tramell, en framgångsrik författare som dras in i en mordutredning efter att ha blivit involverad i en sexuell relation med sin psykiater.

Filmen utspelar sig i London, där Tramell arbetar på en ny bok samtidigt som hon behandlas av sin psykiater Dr. Michael Glass (David Morrissey). När en av Glass’ patienter hittas mördad, blir han misstänkt av polisen och Tramell blir indragen i utredningen. Tramell blir snabbt den främsta misstänkta och ett farligt spel av psykologisk manipulation och sexuella förbindelser utspelar sig mellan henne och Glass.

Filmen innehåller många av de erotiska och våldsamma teman som gjorde originalet, Basic Instinct (1992), så kontroversiellt och uppmärksammat. Sharon Stone återvänder till sin ikoniska roll som Catherine Tramell och filmen utforskar teman av sexualitet, makt och psykologisk manipulation.

Tyvärr mottogs filmen inte lika positivt som originalet och fick negativa recensioner för dess plot och karaktärsutveckling.

”Fatal Attraction” (1987)

Fatal Attraction är en amerikansk psykologisk thriller från 1987, regisserad av Adrian Lyne och med huvudrollerna spelade av Michael Douglas och Glenn Close. Handlingen kretsar kring en gift man vid namn Dan Gallagher (Michael Douglas) som inleder en affär med en annan kvinna vid namn Alex Forrest (Glenn Close).

Efter att deras kortvariga romans tar slut, blir Alex besatt av Dan och börjar förfölja honom och hans familj på ett farligt sätt. Hon förstör hans karriär, attackerar hans fru och försöker till och med skada hans dotter. Dan inser snart att han måste konfrontera Alex och göra allt i sin makt för att skydda sin familj.

Filmen är känd för sin spänning och intensitet, samt för sitt ämne om otrohet och dess farliga konsekvenser. Fatal Attraction blev en stor succé när den släpptes och är fortfarande en välkänd och uppmärksammad film inom genren psykologiska thrillers.