Ett universum blir till

I maj 2008 släpptes den första filmen i det som skulle komma att bli den största filmserien någonsin. Iron Man från Marvel Studios blev startskottet för vad som nu kallas för Marvel Cinematic Universe, förkortat till MCU. Över tio år senare växer detta filmuniversum alltmer för varje ny film och serie. För en franchise med så stor succé är det lätt glömma hur det hela började.

Från Iron Man till The Avengers

”I am Iron Man” säger Tony Stark i slutet av första Iron Man filmen och skapar på sätt filmhistoria. Resan dit tog dock väldigt lång tid och började över ett decennium tidigare. Intresset för serietidningar hade svalnat avsevärt och både Marvel och DC hade problem finansiellt.

Därför sålde man filmrättigheterna för karaktärer som Spindelmannen och Fantastic Four till Sony och Century Fox. När tiden sedan kom för Marvel att göra sina egna filmer saknade man rättigheterna till de största namnen.

Så man valde i stället en relativt okänd karaktär och resten är historia. Efter Iron Man kom Thor och Captain America som tillsammans med Hawkeye och Black Widow bildade The Avengers.

Hur ett universum expanderar

Ingen film skulle finnas utan dess skådespelare och detta stämmer även för Marvel. Idag finns det en viss prestige i att delta i Marvels filmuniversum men så har inte alltid varit fallet. När man skulle tillsätta rollen för Tony Stark var det Jon Favreau som insisterade att det skulle vara Robert Downey Jr.

På den tiden var Downey mer eller mindre bränd som skådespelare. Därför var Marvels producenter inte helt med på noterna. Som vi alla vet fick Favreau igenom sin vilja och idag är Robert Downey Jr. närmast synonym med sin rollfigur.

Tack vare streamingtjänster som Netflix och Disney+ är det lättare att ta det av dessa universum. Det kan dock bli dyrt i längden och då finns det streaming, till exempel https://se.unibet.tv/ om du gillar sport eller SVT om du bara vill se nyheterna.

Populärkulturen för framtiden

Med den succé som Marvel har haft med sitt universum är det inte så konstigt att andra har försökt följa i deras fotspår. Givetvis har även Marvels största rival, DC försökt skapa ett eget filmuniversum men har hittills sett minimalt med succé. Superhjälte genren växer för varje år som går med en blandning av film och streamat innehåll. I tecknat format och i spelfilmformat.

Superhjältar har gått från att vara något nördigt till att vara en normal del av populärkulturen. De har till och med varit frågor och kategorier i frågesportprogram som Vem vill bli miljonär och Jeopardy. Komediserier refererar till karaktärer, filmer, platser från superhjältefilmer. Kända skådespelare ser det numera som en prestige att vara en del av dessa universum.

Det är nog svårt att föreställa sig hur annorlunda världen skulle ha sett ut om inte MCU hade tagit fart. Från början var det långt ifrån säkert att det skulle gå att bygga ett filmuniversum på det här sättet. De dörrar som har öppnats när det kommer till historieberättande på film kommer säkert att kännas under många år framöver. Det är något att se fram emot.