Recension: Midway (2019)

Ibland undrar jag om det kommer att göras filmer om andra världskriget i all framtid. Det andra världskriget är lika skrämmande, fascinerande och intressant som det är tragiskt och sorgligt. Midway är en av de senaste filmerna och det är ingen mindre än legenden Roland Emmerich som har regisserat.

Midway-öarna är en liten atoll som ligger, precis som namnet antyder, halvvägs från USA till Asien. Det vill säga mitt ute i Stilla Havet. Under andra världskriget var Midway nästan lika viktigt som Pearl Harbor för försvaret av USA. Föga förvånande kom ett av de viktiga slagen att handla om just denna lilla ögrupp.

Midway gör sitt bästa för att vara historiskt korrekt och det gäller även de personer som figurerar som huvudpersoner i filmen. Patrick Wilson gör en mycket bra tolkning av underrättelsechefen Edwin Layton, vilket gäller även Woody Harrelsons tolkning av den legendariske amiralen Chester W. Nimitz. Castingen har lyckats väldigt väl, både Wilson och Harrelson är lika de historiska personerna.

Det gäller också Ed Skrein, som porträtterar flygaresset Dick Best, en pilot som inte verkar ha någon som helst rädsla för att dö. Vi får även se Luke Evans som Wade Mcclusky, som både håller ordning på piloterna och själv ger sig in i striden.

För den som inte gillar krigsfilmer är Midway inget undantag från mallen. Det är mycket krig, skjutande, sprängande och patriotiska uttalanden. Samtidigt är det välgjort och även den japanska sidan får komma till tals. Krig är aldrig något bra och ingen vill skicka män och kvinnor i döden, och hur man än ser på det är det viktigt att visa båda sidorna. Visserligen är det en film ur amerikanskt perspektiv, men vänta till eftertexterna för att se dedikationen och tankarna kring den.

Midway är bra, sevärd och full fart från början till slut. Den är dock lite för lång och under en tid går den lite på tomgång. Annars mästerlig krigsfilm som utan tvekan bör ses av alla som är intresserade av andra världskriget.

Betyg: 4

Recenserad på: Viaplay