Film på nationaldagen: Tio svenska filmer väl värda att se

Jag är lite kluven till svensk film. När svensk film är som bäst utklassar den Hollywood, Bollywood och Vadsomhelst-wood. Men ibland blir det bara för mycket ångest och då fungerar det inte alls. Ingmar Bergmans arv lever lite väl starkt ibland. Men, här är tio svenska favoriter som du med fördel kan se om och om igen. Ingen inbördes rangordning.

1. Besökarna (1988)
Skräck med Kjell Bergqvist och Lena Endre i huvudrollerna. Ganska skrämmande faktiskt, där skräcken blandas med en stor portion humor.

2. Mitt liv som hund (1985)
Klassiker där Anton Glanzelius och Tomas von Brömsen bidrar till en av de mest kända och uppskattade svenska filmerna någonsin.

3. Män som hatar kvinnor (2009)
Filmatiseringen av Stieg Larssons succé är både sevärd och tänkvärd.

4. Den bästa sommaren (2000)
Gripande drama med Kjell Bergqvist, som trots allt skapar den bästa sommaren.

5. Så som i himmelen (2004)
så-som-i-himmelen-(2004)-large-picture
Michael Nyqvist överträffar sig själv i Kay Pollacks fantastiska film. Höjer kanske inte humöret, men får oss att tänka till.

6. Mio min Mio (1987)
Svensk fantasy som fungerar, trots kalkoneffekter är det en magisk berättelse.

7. Sällskapsresan (1980)
Den första delen av Lasse Åbergs serie komedier är fortfarande den bästa och skämten håller trots allt än idag. 39 år senare är den svenska filmen Sällskapsresan fortfarande en sevärd klassiker.

8. Jägarna (1996)
Otroligt bra spelat av Rolf Lassgård och Lennart Jähkel, i den norrländska (o)bygden.

9. Masjävlar (2004)
Ännu en småstadsfilm där svensk kultur extrapoleras en del och blir till en gripande historia.

10. Bröderna Lejonhjärta (1972)
Det är inte effekterna som gör den här filmen, utan snarare känslan av att det är en fantastisk berättelse som får komma till liv. Perfekt för en familjekväll.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 243 prenumeranter.
Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.