Filminstitutet hyllar Gustaf Molander

Med 69 regisserade filmer samt manus till några av svenska guldålderns centrala verk är Gustaf Molander en av våra mest tongivande regissörer. Med sin bredd och hantverksskicklighet lyfte han upp flera stora skådespelare som Ingrid Bergman, Ingrid Thulin och Harriet Andersson. Under hösten 2022 hyllar Filminstitutet Gustaf Molanders långa karriär, på bred front.

Gustaf Molander gjorde närmare 70 filmer under ett drygt halvsekel, och hans karriär som filmregissör följer den svenska filmens utveckling från stumfilmstidens pionjärår till televisionens genombrott. Han gav svensk film en internationell touch under folkhemskulturens era, och två av hans mest uppskattade 1930-talsfilmer – En kvinnas ansikte och Intermezzo – gjordes också som remakes i Hollywood.

Molander var en prestigelös prestigeregissör vars arbete dikterades av bolagets ledning. Även om det finns återkommande motiv och stildrag hos honom så är det kanske snarare mängden och bredden i hans arbete som gör honom till ett unikum i den svenska filmhistorien. Som regissör var Molander verksam i de flesta genrer, och gjorde såväl fars och eleganta salongskomedier som dramer, historiska kostymfilmer och barn- och ungdomsfilm. Han lanserade och samarbetade tidigt med flera av vår tids största skådespelare som Ingrid Bergman, Ingrid Thulin, Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Tutta Rolf och Inga Tidblad. Trots det lyfts Molander som regissör sällan fram även om hans filmer visas och är vida kända.

Under hösten 2022 hyllar Filminstitutet Gustaf Molanders långa karriär inom flera av våra verksamheter – biodistributionen, Filmarkivet.se och Cinemateket.

Så här hyllar Filminstitutet Gustaf Molander

-Filminstitutet har i dagsläget digitaliserat 16 av Molanders filmer som tillgängliggörs bland annat via den egna biodistributionen.

-På Filmarkivet.se publiceras under hösten ett helt nytt tema med fokus på Molander.

-På Cinemateket hyllas Gustaf Molander under hösten med ett tiotal filmer. Från klassiker som Selma Lagerlöf-filmatiseringen Herr Arnes penningar och melodramat En enda natt till mindre uppmärksammade filmer som ockupationsdramat Den osynliga muren och lustspelet Fästmö uthyres, med en kvick Eva Dahlbeck i huvudrollen.

Under 2023 kommer Filminstitutet även att göra en internationell lansering med Gustaf Molander i fokus.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).