Filmrecension: Die Hard (1988)

Die Hard

79 SEK
8.4

Handling

8.5/10

Skådespelare

8.5/10

Stämning

9.0/10

Ljud och musik

8.0/10

Effekter

8.0/10

Pros

  • Bruce Willis
  • Handlingen
  • Alan Rickman

Cons

  • Stereotypt

Die Hard handlar om ett gisslandrama i en skyskrapa, den perfekta skådeplatsen för en actionfilm med ett lätt jultema.

När New York-polisen John McClane (Bruce Willis) flyger till Los Angeles för att besöka sin fru Holly Gennaro (Bonnie Bedelia) anar han förstås inte att han snart ska befinna sig mitt i ett gisslandrama. Terroristen Hans Gruber (Alan Rickman) har bestämt sig för att ta Nakatomis VD (James Shigeta) och personal gisslan.

Gruber hade dock inte räknat med att McClane skulle finnas på festen och som den polis han är gör han allt för att stoppa Grubers planer. Det är inte någon vansinnigt avancerad historia, men det är en actionfilm som trots allt har en klurig plott och en bra karaktärsutveckling.

Bruce Willis, som fram till den här tiden förmodligen var mest känd för sin roll i Par i Brott (Moonlighting) där han spelade mot Cybill Shepherd, befann sig i en roll som skulle forma honom för all framtid. Die Hard-serien har blivit en av de mest framgångsrika filmserierna någonsin, även om många fortfarande tycker att den första filmen är bäst.

Die Hard

Jag är nog böjd att hålla med. Den känns mest äkta, medan uppföljarna vill göra mer av samma. Det vill säga fler explosioner, allvarligare hot, och så vidare. Skyskrapan där Die Hard utspelar sig var en speciell miljö med tillräckligt många utmaningar och Hans Gruber är fortfarande den coolaste skurken om man jämför de olika filmerna. Övriga skådespelare passar väldigt bra in och den grisiga sida som journalisten Richard Thornburg (William Atherton) visar upp personifierar allt det där ingen gillar med journalister…

Därmed inte sagt att det inte finns utmaningar med Die Hard. Ibland blir det för stereotypt, vilket gäller även 1988, och ibland lite väl förutsägsningsbart. Trots det är det en klassisk actionfilm som alla bara måste se någon gång.

Dessutom är det jultema i filmen, så varför inte passa på att se den när det snart är jul?

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Ny uppdatering till Diablo 3 - Spel och Film

Kommentarer är stängda.