Filmrecension: När lammen tystnar (1991)

1991 sattes en ny standard vad det gällde filmer om seriemördare och hela genren förändrades. När lammen tystnar var, och är, makalöst bra. Och det är ingen tvekan om att det beror på Jodie Foster och Anthony Hopkins. Vi ger dig en recension av kriminalfilmernas heliga graal.

Att vara FBI-agent är inte det lättaste, och att som kvinna kämpa mot den patriarkala hierarkin inom FBI är ännu svårare. Men Clarice Starling (Jodie Foster) ger sig inte, och hon lyckas bättre än de flesta. Men att ge sig på fallet med den kanske mest ökände seriemördaren någonsin – Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) är kanske mer än vad hon hade väntat sig.

När den här filmen dök upp på biograferna 1991 var det inte många som kände till Thomas Harris och hans tidigare roman – Röd Drake – men han blev snart en ikon vad det gäller filmer om seriemördare. När lammen tystnar handlar egentligen om två seriemördare. Buffalo Bill, som jagas av FBI, och Hannibal – The Cannibal – Lecter som sitter i fängelse. Han har dock med sina stora kunskaper om sina likar en ovärderlig insikt i vad FBI behöver veta för att sätta dit skurkarna.

Clarice Starlings kamp för att dels fånga Buffalo Bill och dessutom se till att Hannibal Lecter hålls utanför hennes psyke är banbrytande. Få filmer lyckades innan När lammen tystnar förmedla den psykologiska kamp som pågår både hos den som jagar seriemördarna och hos seriemördarna själva. Men här är det grymt bra förmedlat och det finns inte mycket att klaga på. Möjligtvis att filmen är lite för kort, boken är längre och det finns lite mer som borde ha fått utrymme i filmen. Likväl är det här en episk seriemördarfilm som håller mer än väl idag.

 

Köp TV-serien Hannibal som handlar om Hannibal Lecter, på CDON:

hannibal

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

5 kommentarer

 1. Egentligen borde jag se om Silence… Såg den när hajpen hade härjat som värst och hade dessutom läst boken innan. Inte optimala förhållanden för att uppskatta filmen utifrån dess egna förutsättningar…

  • Den är klart sevärd, även idag. Förstår precis vad du menar, Thomas Harris skriver bra och det är inte helt lätt att överföra hans berättelser till film. Den nya Röd Drake lyckades bra, men Hannibal var mindre bra.

   • Seriously? Jag tyckte filmen Hannibal var avsevärt mycket bättre än boken. Red Dragon, Silence… och Hannibal blir successivt sämre och sämre som böcker.

    • Jag håller visserligen med dig om att böckerna blir sämre, Röd Drake är bäst – men Hannibal som film tyckte jag var ett riktigt bottennapp. Boken hade ändå något, en stark närvarokänsla om inte annat. Filmen var… blek.

     • Tyckte boken blev alldeles för mångordig, det kändes som om Harris blivit mer och mer pigg på att skriva en massa onödiga ord. Och så hade jag ohyggligt svårt att bli skrämd av attackgrisarna…

2 trackbacks/pingbacks

 1. Alla tiders topp tio filmer - Hela listan - Spel och Film
 2. Alla tiders topp tio filmer – Hela listan – Carling Creations

Kommentarer är stängda.