Alla tiders topp tio filmer – Hela listan

Harrison Ford som Indiana Jones.
Harrison Ford som Indiana Jones.

Att utse vilken film som är bättre än en annan är inte bara svårt, det är direkt orättvist ibland. En film i en genre kan vara bättre än en film i en annan genre, men ibland är det svårt att jämföra. Jag har ändå försökt ge mig på det här, inspirerad av mina bloggvänners listande. Jag tänkte dessutom hålla er som läser det här på halster och bara avslöja en del åt gången, för att sedan sammanställa allt i en och samma lista. Alla tiders topp tio filmer är ingenting man ska ta lätt på.

När en film är en del i en serie har jag valt den del jag tycker är bäst och uteslutit de andra. Annars hade det lätt blivit tråkigt, då jag är lite för svag för science-fiction för mitt eget bästa. Nåväl, håll till godo.

Plats 10 – När Lammen Tystnar – 1991

Jag läste aldrig boken före filmen, däremot läste jag den första delen – Röda Draken – före jag såg När Lammen Tystnar – och blev väldigt imponerad. Thomas Harris andra del i berättelserna om Hannibal Lecter är överraskande och skapade stora rubriker när den gick upp på biograferna 1991. Seriemördargenren fick ett uppsving och FBI sågs som världens främsta brottsbekämpare, vilket de antagligen också är. Men framför allt skapades en ikonisk filmskurk i Anthony Hopkins tolkning av Lecter; som med all sannolikhet var bättre än vad någon hade kunnat hoppas på. Jodie Foster överraskade också och cementerade sin plats i filmhistorien. Mörkret i filmen överträffar också väldigt många andra samtida filmer och stämningen byggs upp från första stund.

claricelecter

Plats 9 – Young Guns – 1988

Västernfilmer finns det gott om, men det är bara en som kan platsa på min tio-i-topp. Young Guns, med Emilio Estevez, Charlie Sheen och Kiefer Sutherland i huvudrollerna blev snabbt en av mina favoritfilmer när jag växte upp. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör Young Guns till en så bra film, men stämningen tillsammans med musiken och skådespelarnas fantastiska insatser gör att jag har sett den om och om igen. Den är sorglig och samtidigt som den slår hål på en del av romantiseringen kring Billy the Kid gör den också sitt för att bidra till en mytisk bild av en ung man som slogs mot översittare och korruption. Lou Diamond Philips, Dermot Mulroney, Casey Siemaszko, Terence Stamp och Jack Palance bidrog till att göra Young Guns till en episk västern.

young-guns-1988

Plats 8 – Rymdimperiet slår tillbaka – 1980

Av alla Star Wars-filmer som har gjorts finns det en som verkligen står ut. Del 5, när imperiet slår tillbaka, slår också de andra filmerna med hästlängder. Inte enbart för att en del överraskande sanningar avslöjas, utan för att den effektmässigt och berättartekniskt slår alla de andra. Här har vi en kärlekshistoria mitt i kampen mellan ren ondska och godheten, en djupare förståelse för kraften och en rent magisk filmupplevelse. Miljöerna i den här filmen – från Dagobahs träsk till Hoths vinterlandskap och Molnstadens arkitektur – slår det mesta. När rymdimperiet slog tillbaka skapades filmhistoria och ingen annan Star Wars-film har lyckats nå samma höjder. Det återstår förstås att se om JJ Abrams klarar att återupprätta Star Wars-världen som vi en gång såg den 1980.

ImperialstarDestroyer480ppx

Köp en box med Star Wars 4-6 här.

Plats 7 – The Dark Knight Rises – 2012

Christian Bale må ha haft sina fadäser med kameramän och annat, men han är en fantastiskt bra skådespelare och som Batman gör han en av sina bästa roller. När The Dark Knight reser sig igen och avslutar trilogin skapade Christopher Nolan en episk tolkning av hur Batman borde vara. Batman enligt Nolan är annorlunda, likväl lika mörk som Tim Burtons version – men det är också en version av Batman som skulle kunna hända. Anne Hathaway gör Cat Woman på ett sätt som får oss att tro att det faktiskt kan finnas kvinnor som både klär och beter sig som en katt – men framför allt placerar sig The Dark Knight Rises på min topplista på grund av det fantastiska slutet. Bättre än så här blir inte Batman.

darkknight2

Köp The Dark Knight Rises här.

Plats 6 – T2: Judgement Day – 1991

Ingen topplista är värd sitt namn utan en Scharzeneggerfilm. T2 är hans allra bästa film och i mina ögon den bästa Terminator-rullen. Med Edward Furlong som John Connor, Linda Hamilton som Sarah Connor och Robert Patrick som T-1000 gör Arnold ett framträdande som antagligen hela världen känner till. Mer eller mindre… Effekterna var banbrytande för sin tid, men framför allt fick vi se en science-fictionfilm som saknade motstycke – och i mångt och mycket fortfarande är svår att slå. Dessutom kan man fortfarande se den, om och om igen, utan att egentligen tröttna.

t2

Plats 5 – Nyckeln till frihet – 1994

Fängelsefilmer finns det gott om, men ingen slår Nyckeln till frihet, där Tim Robbins spelar Andy Dufresne som åker in på livstid för att ha mördat sin fru och hennes älskare. I fängelset träffar han Red – som spelas av Morgan Freeman – och deras tid tillsammans i fängelset lämnar ingen oberörd. Filmen baseras på en novell av Stephen King och det är helt klart en av de bästa filmatiseringarna av hans verk. Dessutom är Nyckeln till frihet tveklöst en av tidernas bästa filmer.

The-Shawshank-Redemption_2

Plats 4 – Sagan om ringen: Härskarringen – 2001

Tolkien skrev en fantastisk trilogi, Peter Jackson gjorde en fantastisk filmtrilogin. Den första filmen som inleder berättelsen om Frodo och hans ringsällskap är i mitt tycke den bästa, även om de andra två inte kommer långt efter. Att ta ett fantastiskt bokverk som Sagan om ringen och göra till film är en bedrift och att lyckas så bra som Jackson gjorde är ren magi. Filmen är 200 minuter lång i den utökade versionen och det är 200 minuter som bara flyger förbi, även efter att man sett den både en och två gånger. Alla skådespelare är som klippta och skurna för sina roller, vilket gör att Sagan om ringen är den ultimata fantasyfilmen. Lägg till banbrytande CGI och du har ett epos som är svårslaget.

lordoftherings1

Köp en box med Sagan om ringen här.

 

Plats 3 – The Matrix – 1999

Internet utvecklades snabbare än någonsin och runt om i världen startades fler IT-bolag än någonsin. Mitt i allt dök The Matrix upp och spädde på hysterin ytterligare; inte minst på grund av att den mystiske hackaren Mr Andersson – alias Neo – upptäckte något ingen annan hade kunnat inse. Jag blev grymt överraskad när jag såg Matrix första gången, och jag hade ingen aning om vad filmen skulle handla om vilket gjorde den ännu bättre. The Matrix är och förblir en film som kommer att ligga långt fram på alla världens topplistor – och med skådespelare som Keanu Reeves, Lawrence Fishburne, Carrie-Anne Moss och Hugo Weaving finns det inga anledningar att inte placera den som nummer två på topplistan.

matrix

Plats 2 – Raiders of the lost Ark – 1981

Jakten på den försvunna skatten satte en hel sorts ny äventyrsfilm på kartan och efter 1981 har vi sett otaliga kopior av originalet, men det finns bara en som är bäst. Harrison Ford borde egentligen heta Indiana Jones, det här är hans bästa roll och vad det gäller äventyrsfilmer blir det inte bättre än så här. Här finns modiga hjältinnor, ormrädda hjältar, en övernaturlig förbundsark och skurkar så onda att de skrattar högljutt åt alla som har ont. Handlingen förs hela tiden framåt av den ena cliffhangern efter den andra och till slut biter vi naglarna ner till nagelbanden. Åtminstone första gången man ser den här filmen. Efter ett dussin gånger tycker jag fortfarande att den är värd en andraplats på topplistan, men numera ser jag den bara av rent nostalgiska skäl.

indy1

Plats 1 – Aliens – 1986

När James Cameron skulle matcha Ridley Scotts mästerverk från 1979 kunde han inte följa exakt samma koncept. Så han tog istället ett gäng marinsoldater – tuffare än tuffast – och placerade dem tillsammans med Ellen Ripley på samma planet – 57 år senare. Resultatet blev en av de bästa filmerna någonsin – och för mig är det plats ett på min ultimata topplista över alla tiders bästa filmer. Bättre än så här blir det inte, särskilt som filmen är full av fantastiskt bra skådespelare (Sigourney Weaver, Bill Paxton, Michael Bien, Paul Reiser, Carrie Henn, Lance Henriksen, Jenette Goldstein, Al Matthews och William Hope) och att de stenhårda marinsoldaterna får mer pisk än vad de hade kunnat vänta sig. Fantastiskt bra repliker blandas med en handling som ständigt utvecklas och där allt bara blir värre. Naturligtvis är det ”Special Edition” man måste se, där mycket mer förklaras än vad som gjordes på bio.

Aliens-inside

If you liked that, you gonna love this…

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

    • Hade varit grymt kul att få se din ultimata topplista! 🙂 Och alla de andra filmbloggarnas också förstås!

  1. En stark lista, helt klart. Däremot håller jag nog Alien före Aliens av samma anledning som vi var inne på när det gäller Terminator. Generellt går jag nog hellre på en film med riktigt bra stämning än en ren actionrökare. Men det bästa är ju om man kan få både och förstås.

    • Jag hade velat ha med både Alien och Aliens, men valde den starkare av de två eftersom de ingick i en serie. De är dock helt olika filmer, helt klart, och det är ett svårt val eftersom den kusliga stämningen i Alien är mycket svår att slå. Särskilt den totala ödsligheten ute i rymden…

2 trackbacks/pingbacks

  1. 1998 års bästa filmer - Spel och Film
  2. 1998 års bästa filmer – Carling Creations

Kommentarer är stängda.