Filmrecension: Terminator Genisys

Terminator: Genisys

Finns det någon bättre filmserie om domedagen än Terminator-serien? Vi recenserar Terminator: Genisys och förvånas över att någonting rörigt kan fungera så bra.

När jag första gången läste synopsis för T5 blev jag lite orolig, det verkade extremt rörig att röra till det med en alternativ tidslinje. Men efter att ha sett Terminator: Genisys är jag imponerad över hur väl Alan Taylor hanterar tidsresornas paradoxer och dilemman. När filmen börjar befinner vi oss i framtiden, där Skynet är på väg att besegras. Vi får se John Connor (Jason Clarke) leda attacken och tillsammans med Kyle Reese (Jai Courtney) ta sig in på området där tidsmaskinen finns, som i den första Terminator tar Kyle Reese tillbaka till 1984.

Terminator: Genisys

Allt det där är något som alla vi Terminator-fans har väntat på att få se. Vad var det som hände egentligen i den där bunkern, där Reese skickades tillbaka? Att äntligen få se det är en upplevelse i sig. Men när Reese kommer tillbaka till 1984 är det inte som vi har väntat oss. T-800:an dyker upp, är på väg att spöa skiten ur punkgänget, men därefter bryts mönstret. Vi får se Arnold i sin krafts dagar, animerad som tusan och det är extremt välgjort, och samtidigt dyker han upp i sin föråldrade version.

Terminator: Genisys 

Konstigt nog, trots att det är rörigt, fungerar det väldigt väl. Jag saknar kanske Linda Hamiltons blandning av mes och tuffing, men Emilia Clarke som Sarah Connor är en frisk fläkt, tillsammans med Arnold Schwarzeneggers bittra, luttrade terminator. Det är full fart från start, och även om jag inte gillar Jason Clarkes tolkning av John Connor går det ändå rätt bra att åka med i två timmar. Effekterna finns där förstås, men de är välgjorda och väl dolda bakom några verkliga miljöer. Scenen på Golden Gate tillhör något av det mer spännande jag sett på länge och det finns gott om scener som får mig att vänta på nästa andrum.

Terminator: Genisys Terminator: Genisys

Det finns dock några saker jag inte gillar, som håller Terminator: Genisys från en femma. Jag gillar trots allt inte hur filmen gör våld på del 1-4, som trots allt ändå följde någon sorts logik. Det finns logik här också, men jag skulle nästan önska att det här var en helt fristående film som bara gjorde anspråk på att vara ett alternativ. Efter att ha tittat klart känns det som om jag inte kan se del 1-4 på samma sätt. Likväl gillar jag stämningen, humorn och farten i Terminator: Genisys. Det går inte att komma ifrån att det här känns nytt, fräscht och utmanande. En klart positiv överraskning.

 

Köp Terminator: Genisys på CDON: DVD / Blu-ray

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

  1. Kul att du gillade den. Jag var också mycket positiv och jag älskade dess humor och att de var så nostalgiska och respektfulla mot ettan och tvåan. Personligen har jag uppfattat det som att man ska se denna film som en fortsättning på just ettan och tvåan och att trean och fyran kastats åt sidan…

8 trackbacks/pingbacks

  1. Tävla och vinn Terminator: Genisys - Spel och Film
  2. Tävla och vinn Terminator: Genisys » Carling Creations
  3. Filmrecension: Terminator (1984) - Spel och Film
  4. Filmrecension: Terminator (1984) – Carling Creations
  5. Recension: Morgan (2016) - Spel och Film
  6. Recension: Morgan (2016) – Carling Creations
  7. Recension: Game of Thrones Säsong 7 (2017) - Spel och Film
  8. Det bästa av spel och film 2018 - Spel och Film

Kommentarer är stängda.