Filmtipset: Idrottsfilmer att se i sommar

Regniga sommardagar är perfekta för att titta på film. Och eftersom det är väntar ett fotbolls-VM och flera andra årliga sporthändelser har vi valt att sätta ihop en lista med fem av tidernas bästa sportfilmer.

Moneyball (2011)

I den här filmen ser vi Oscarsnominerade Brad Pitt och Jonah Hill i huvudrollerna som tränare för baseballaget Okland Athletics. Istället för att använda sig av de klassiska tillvägagångssätten för att värva spelare, bestämmer de sig för att gå på spelstatistik och välja så billiga, men bra, spelare som möjligt. Filmen är baserad på verkliga händelser och nominerades till flera filmpriser.

Skruva den som Beckham (2002)

Fotboll står på schemat i början av sommaren då det är dags för VM i Ryssland. Sveriges landslag presenterades nyligen av förbundskaptenen Janne Anderson och deras odds för vinst är höga 151.00. För att komma i stämning inför avspark den 14 juni kommer här ett filmtips för alla fotbollsälskande tjejer, och killar.

Skruva den som Beckham skapade stora rubriker när den kom och lyfte fram dam- och flickfotboll i rampljuset. Filmen handlar om indiska Jess som väljer fotbollen framför sin familjs förväntningar och kulturella värderingar. I filmen ser vi även Keira Knightley, som är känd från storfilmer som Pirates of the Caribbean-filmerna och Love Actually, och det var i den här filmen som hon fick sitt stora genombrott.

(”Keira-Knightley-143” (CC BY-ND 2.0) tagen av NicksChick.)

Remember the titans (2000)

Den här filmen tillhör en av de mest hyllade sportfilmerna genom tiderna, och man bör ha ett paket med näsdukar redo till hands. Filmen baseras på verkliga händelser och handlar om hur en skola i USA, som varit uppdelad i svarta och vita, slås samman. Denzel Washington spelar den nya tränaren för skolans fotbollslag och måste nu tackla problemen som uppstår när både vita och svarta spelare ska vara med i samma lag. Fast besluten att få spelarna att komma överens och överge sina fördomar, tar han sig an jobbet.

(”Denzel Washington, Distinguished Sexy” (CC BY-ND 2.0) tagen av Athena LeTrelle.)

The damned united (2009)

Den som gillar Premier League har något att titta på här. Filmen handlar om managern Brian Cloughs 44 dagar som sportchef för Leeds United 1974. Den temperamentsfulla och kontroversiella Clough porträtteras av Martin Sheen och han vänder upp och ned på laget som han anser spelar både ful och våldsam fotboll, och som är något han vill ändra på. Filmen är baserad på boken med samma namn och är regisserad av Tom Hooper, som ligger bakom storfilmer som The King’s Speech, The danish girl och Les Misérables.

Invictus – de oövervinneliga

Det här är ytterligare en sportfilm som handlar om vänskap, rättvisa och laganda. Invictus är regisserad av Clint Eastwood och vi ser stora namn som Morgon Freeman och Matt Damon i huvudrollerna. Filmen utspelar sig under tiden då Nelson Mandela har blivit president i Sydafrika. Besluten att ena landet efter apartheid väljer han att stödja landets rugbylag Springboks, vilket tidigare hade varit en symbol för det gamla styret. Laget hade inte haft några större framgångar, men de enas bakom parollen ”ett lag – ett land” och tar sig till världsmästerskapen 1995.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.